Miért ne tudja megjegyezni 1 osztályos gyermekem a betűkhöz a hangot?
Én ugyanezt végigcsináltam már egyszer 4 éve,így nem ért váratlanul.
Az elején nagyon sok türelem kell a gyerekekhez.Ami nekünk természetes,az nekik még teljesen új.
Az én elsős fiamék is már összeolvasnak szótagokat (ál-mos,mu-tat)de nincs nagy baj,ha még nem megy.
Hétvégén gyakran elővettük a füzetét,amiben ez van.Én úgy próbáltam neki segíteni,hogy mindig azt nézze,mi a második betű,ami a magánhangzó.
Sajnos rengeteget kell velük gyakorolni,mert ez mindennek az alapja.
A nevtan szerintem is még fölösleges,2 hónap suli után még nem kell kétségbe esni,egy olyan pedagógusra van szükség,aki nem hagyja lemaradni a gyerekeket.
És hány betűt tanultak a 3 hét alatt? Mert ha hetente kettőt, akkor ne csodálkozz, hogy összekeveri. Egyszerre csak egy betűt gyakoroljatok, azt kerestesd vele újságból; fülelje ki szavakból, hogy hallja-e bennük, és ha igen, rakja-ragassza a képhez a megfelelő betűt (ugye használnak kivágott betűkártyákat?); alakítsa ki gyurmagilisztából és vezesse végig az ujját a formán ha a megfelelő hangot hallotta.
Összeolvasást is gyakorolhattok az eőkészítő szakasz hívóképei (sziszegő kígyó, mérges macska, stb.) és a gyakorolt magánhangzó összekapcsolásával. Ha ezt az egy betűt álmából felkeltve is magabiztosan megnevezi illetve a hang alapján kiválasztja a többi közül, vegyétek elő a következőt, gyakoroljátok be ugyanilyen alaposan, utána ismételjétek át az elsőt, és végül gyakoroljátok a kettőt együtt. Ezután jöhet a következő betű.
Nehezítés lesz, hogy közben az iskolában folyamatosan gyakorlatoztatják a többi csereberélt betűvel is, ami kissé megnehezíti, hogy alaposan rögzüljön a hang-betű kapcsolat, de ez ellen sajnos nem sokat tehetsz. Legalább az otthoni gyakorlásnál térjetek vissza oda, ahol a gyerek tart, és arra építsetek lépésről lépésre. Angol szavakat se úgy tanulunk, hogy 25 ismeretlen szó jelentését próbáljuk egyszerre memorizálni, lehetőleg még néhány hasonlóan hangzó szópárt is közé rakva.
A leckéjét segíts neki minél gyorsabban megcsinálni, számára az nagyrészt fölösleges időhúzás, illetve rossz módszerek (találgatás...) kialakítását és megszilárdítását segíti elő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!