Szeptemberben iskolába készülő gyerekek szülei! Ti elkezdtétek már a vásárlást? Mekkora listát kaptatok? Milyen iskolatáskát vesztek?
A tankönyv ára miatt ne aggódjatok az "ingyen" van SAJNOS! Az első osztályosoknak 3000 Ft jut a tankönyvekre, ennyit fizet az állam , ebből a legrosszabb könyvekre telik, közben az iskola nem kérheti a drágább jobb könyveket, mert akkor ugye nem ingyenes...
Kiváncsi vagyok, hogy ugyanez lesz-e az óvodai étkeztetéssel is. Eddig fizettünk a kicsinek az oviba 320 Ft körüli összeget (nálunk önkormányzati támogatás van rajta) és relatív normális kaját kaptak. Szeptembertől elvileg ingyenes lesz, gondolom ez itt is a minőség rovására fog menni.
Nagyon sajnálom a nehéz helyzetben lévő családokat és elnézést a hozzászólásomért. Mi sem vagyunk gazdagok, de normális könyv és étel szerencsére bőven beleférne, de hiába fizetném ki, nincs lehetőségem!
Ezen a tankönyv mizérián én is meglepődtem...
Budapest egyik kerületében lakunk,eddig nem kellett fizetni a kerültben lakó gyerekeknek.
Most mindenkinek ingyenesen jár,de közölte velünk a leendő tanítónénink,hogy ez az ingyenesség 3000 ft.ami elég lenne azokra a könyvekre,amik igénytelen,silány tartalmúak.Egy normális matematika tankönyv,amiből valóban lehet tanítani,2200 ft.Tehát vagy fizetjük a többit vagy nem lesznek könyvei a gyerekeknek.
Mi már ugyan nem első osztályba készülünk, hanem harmadikba, de azért leírom ami nálunk volt akkor, illetve az eddigi tapasztalataimat, hátha segít valakinek. Ami eszembe jut.
A mi iskolánkban úgy emlékszem hogy még a nyáron volt egy gyors előszülői, ahol a tanár néni adott listát. Ez nagy segítség volt.
Bár amúgy sok sulinak fennt vannak a listái a neten. Érdemes böngészni. Sok dolog egyezik úgy is és azt kell venni. Az egyebeket meg egyeztetni kell a leendő tanár nénivel, hátha még kér valamit pluszba.
A grafitból, hegyezőből, radírbók, színes ceruzából, vízfestékből, temperából, gyurmából, zsírkrétából, filctollból stb. érdemes a jobb minőségűt megvenni. Mert különben nem lesz színe, kitörik, kifogy stb. Ezért jobb ha valaki már most elkezdi megvenni, mert akkor nagyobb eséllyel tudja megvenni a jó minőséget.
Azért is érdemes a jobb minőséget, mert nekünk például az elsőből sok ilyesmi megmaradt másodikba jó állapotban és lehetett azt használni. Bár gyerektől is függ stb.
Az iskolatáskánál én nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerek hátára rápróbálják. Ezt én is több fórumon olvastam, mikor még ment elsőbe a gyerekem, bújtam én is a netet. Pláne akkor fontos ez, ha sokat fogja a hátán viselni! Mert ugye ha kocsival viszik, vagy bicaj kosárba hordja akkor nem nagyon lesz a hátán. De ha abban gyalogol, tömegközlekedik suliba és haza, nem mindegy milyen táskája van! A háta miatt sem. De az miatt sem, hogy bírja a strapát és nem kelljen egy hónap múlva másikat venni. Nálunk közel van a suli és bicajkosárba viszi, így nem vettem olyan extrát. Viszont egy jó bicajkosár fontos, hogy beleférjen, ki ne essen belőle a táska!
A tolltartó esetében is próbáltam akkoriban érdeklődni, olvasgatni. Én végül a 3 emeletes mellett döntöttem. Nekünk idáig az vált be. bár a hajtásnál sok megnyekkent, így ragasztanom kellett, de úgy kibírta év végéig.
Van akinek az a kihajthatós jött be. Nemtudom.
Amúgy nekem is a füzetes részek kb. 25e -be voltak.
A tesi cucc pluszba. Az őszi ruhák, váltócipő stb. megint pluszba.
A könyvek ingyen voltak, de vissza kell őket adni év végén. így volt másodikban is. így lesz harmadikban is.
Színes ceruza készletet elhasználtunk egy tanév alatt vagy 3-at biztos. De lehet volt 4 is. Grafit is fogyóeszköz, mert sokat írnak, hegyezzük és fogy. Én javaslom a FaberCastell grafitot, nálunk bevált. Igaz nem olcsó. De van mellette neki Milan-os is, Kooh-i noor-os, meg az Adel sem rossz. viszonylag nem rossz árban vannak. bár nálunk van egy bolt, ahol elég jó áron szokott lenni.
A Faber Castell ceruzából azt a szürke, vagy bordót vesszük. most nem tudom melyik verzió. De amúgy mikor bementünk a közeli városba és egy papír írószerbe megnéztem, hát ledöbbentem, hogy volt hogy 400-450ft-ot is elkértek egy darabért. Bár jó minőségű, de azért az túlzás. Meg a másik, hogy egy elsős gyerek vagy tud rá vigyázni vagy nem. Lehet elveszti stb. Ezt meg lehet már látni az első hónapokban. Így érdemes a drágábból egy, max. 2 db-ot betenni neki és mindig frissíteni ha úgy van. A többi jó minőségű legyen otthon tartalékban. aztán a tolltartóba olcsóbbakat tenni még hogy legyen. Igaz lehet kihegyezi, de nem biztos, és legyen neki akkor.
Amúgy nálunk ez az egyszerűbb Faber Castell 299ft/db. Még éppen belefér. De mint írtam nem csak ilyen van.
Amúgy valaki egyszer mondta nekem, hogy a legjobb az elsősnek a három szögletű ceruza (mind grafit, mind színes). De javasolta, hogy vegyek grafitból is többféle alakút. Háromszögletűt, hatszögletűt, kört, vastagot, normál vastagságút. Mert majd fogom látni, hogy melyikkel rajzol, ír szívesebben. Meg jobban. Mert kinek mi válik be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!