Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Hogy alakul azoknak a gyerekek...

Hogy alakul azoknak a gyerekeknek a tanulása, fejlődése, akik nem iskolaéretten mennek iskolába?

Figyelt kérdés

Ha a gyereked épphogycsak betöltötte a 6-ot és úgy megy iskolába, és te úgy érzed, hogy nem elég érett rá-de mondjuk ezt már iskolakezdés után veszed észre-, látszik, hogy le van maradva. Mivel tudod segíteni?

Az a helyzet, hogy kicsit ez áll fenn nálunk, úgy érzem.

Sajnos úgy esett, hogy lányom július végi gyerek, és látom, hogy várhatott volna még egy évet a sulival. De nekünk sajnos nem volt lehetőségünk megvétózni a dolgot, mert Angliában élünk és itt a szülő nem dönthet. Az óvónők meg minden gyerekre azt mondják, hogy iskolaérett. Az én gyerekem több szempontból is le volt maradva. 1, nyári gyerek lévén, eleve le van maradva, kettő, a nyelvet se tudta annyira, nem igazán beszélte még a nyelvet. Itt az iskola 4-5 éves kortól kezdődik.

És ő épphogy betöltötte a 4-et. Sajnálom szegényt. Sokan mondják, hogy az angol előkészítő osztály, amibe járnak a gyerekek, az inkább óvoda, mint iskola. Hát most már nem úgy gondolom. Nem mondanám, hogy óvoda az, ahol megtanulják felismerni, és leírni a nagy és kisbetűket, megtanulnak 20-ig oda-vissza számolni, kivonni és összeadni 20-ig, 2 és 3 dimenziós formákat felismerni és elmondani róluk pár dolgot, saját maguk pár mondatot leírni, folyékonyan olvasni év végéig....stb---megnéztem, hogy pontosan mi a követelmény nekik és mi a követelmény a magyar gyerekeknek otthon 1. osztály végére...hát erősen ugyan az....csak ők 6-7 évesek. Látom a nyílt napokon, mikor egy-egy órára be lehet ülni a szülőknek, hogy mekkora különbség van az én gyerekem és más gyereke között és mikor arra kerül a sor, hogy ki mikor született, kiderül, hogy 6-10 hónap van közöttük. Aztán meg szülőin leírják, hogy az én gyerekem a leggyengébb csoportban van...rosszul esik. Esélye nincs behozni a lemaradását. El vagyok keseredve, mert félek, hogy mindig el lesz maradva és egy idő után le fog esni neki, hogy ő a gyenge és így el fog menni a kedve az egésztől. Próbálunk gyakorolni, de pl nem tudtam eddig, hogy már úgy kéne a szavaka elolvasnia, hogy ránéz és kimondja a szót. Ő még csak úgy tudja, hogy elmondja külön a betűket és a hosszabb szavakat még nem is tudja összerakni. Leesett az állam, mikor mondja a tanítónéni, hogy már úgy kéne olvasnia...és olyan követleményrendszert nyom elém, amit megnéztem online és az 5-6 éveseknek van kiírva...az enyém még be se töltötte az 5-öt.:( Angolul olvasni sokkal nehezebb, mint magyarul.

Próbálok vele foglalkozni vele minden nap, de mintha szélmalom harcot vívnánk az idővel:(

És itt nincs ilyen, hogy osztály ismétlés, nyomják előre a gyerekeket és örökösen le lesz maradva...ennek nem tudom, mi az értelme.

A tanítónővel mikor beszélek, az meg csak annyit mond, hogy ne aggódjak, majd behozza...igen, de mire elér arra a pontra, ahol most kéne lennie, addig a többi halad tovább.

A mai nyíltnap után meg teljesen elkeseredtem. Látványos a lemaradása és ez nem az ő hibája, nem buta, csak túl fiatal az iskolához. A kishúga már szerencsésebb, ő majd 5 éves lesz, mire kezdi majd a sulit, ő még csak most 5 hónapos.

Van valaki, aki az eredeti kérdés helyzetében van? Mit tudtok csinálni? Hogyan segítitek a gyereket, hogy ne utálja meg a sulit?

2015. máj. 11. 12:20
 1/5 anonim ***** válasza:

Nem lehetne esetleg újrajárnia az adott osztályt? Akár ott, akár máshol.

Nálunk itt Magyarországon a húgom sínylette meg, hogy anya szerint nem volt még iskolaérett, de a szakemberek ráerőltették az iskolát. Idén érettségizik, rettenetesen szenved a tanulással, nagyon reméljük, hogy sikerül átmennie mindenből... Nem hülye ő, nagyon jó esze van, csak nem tudott lépést tartani az évek során...

2015. máj. 11. 12:23
 2/5 A kérdező kommentje:

Itt nincs osztályismétlés. Amit tehetek, hogy rengeteget foglalkozok vele és a nyári szünetet-6 hét-is megpróbálom felzárkóztatásra használni. Csak nem nagyon tudom majd ezt megvalósítani, mert megyünk haza látogatóba Magyarországra, de vinnem kell neki pár angol könyvet és minden nap olvastatni vele, ha nem akarom, hogy még jobban lemaradjon.

Olyan feladatokat vártak most el tőlük a nyílt napon, hogy csak pislogtam.

Más suliba ugyan ez lenne a helyzet.

És igen, én is attól félek, hogy egész érettségiig meg fogja szenvedni, hogy ő az egyik legkisebb az osztályban.

Ráadásul az angoljának is fejlődnie kéne, de magyarba ugye nem fog...én próbálok angolul beszélni hozzá, de igazából messze állok a tökéletes angoltól. Persze sokan mondják, hogy jó az angolom, de úgy érzem, nem eléggé. Azért próbálom évek óta fejleszteni az angolomat, hogy neki tudjak segíteni, de hazahozza az egyszerű kis olvasó könyveit és csak lesek, milyen szavak vannak benne, úgy kell kiszótárazni. Van pár szó bennük, amit nem ismerek. A szótáramat is erősen fejleszteni kéne, mert egy dologra általában csak egy szót tudok, szinonímákat kéne tanulnom.

2015. máj. 11. 12:31
 3/5 anonim ***** válasza:

Ha gyakorolsz a gyerekkel, nézd meg ezt az oldalt. Kicsit a magyar hangoztató-elemző módszerhez hasonló az angol olvasásra alkalmazott metodika.

[link]

De ettől függetlenül harcold ki valahogy az osztályismétlést. Szerezz pszichológiai véleményt arról, hogy a gyerek szorong, önértékelési zavarai vannak, a nyelvismerete hiányos, bármit ami alátámasztja a kérésedet.

Kérdezz rá, melyik törvény vagy más rendelkezés tiltja kategorikusan az évismétlést. Menj el az iskolát felügyelő hatósághoz és érdeklődj ott is. Tudd meg, van-e valami "oktatási jogok ombudsmanja" szerű, és fordulj hozzá a problémával.

Teljesen jól érzed, hogy a kezdeti lemaradást folyamatosan hurcolja magával a gyerek. Az a legvégső megoldás, hogy a nyáron megpróbálod megtanítani neki, amit az évfolyamán nem sikerült. Erősítsétek az angolját, de elsősorban ne te beszélgess vele angolul. Az anyanyelve magyar, ez ad neki érzelmi biztonságot, amire igen nagy szüksége van. Nézzetek együtt angol filmeket, olvass föl neki mesekönyvekből, gyűjtögessetek szavakat, de szerintem ez korlátozódjon a nap egy bizonyos szakaszára, és legyen egy játékos tanulás. Talán viccesnek találja majd a gyerek, hogy ezt neked is tanulni kell. legjobb volna, ha sikerülne szerezni egy jó érzékű korrepetítort, aki módszeresen tanítaná neki az angolt.

2015. máj. 11. 13:30
 4/5 anonim ***** válasza:

Szia! Igaza van az utolsonak! Nem szabad hagyni, h ilyen kicsin jarjon iskolaba. Mindenkeppen szerezz pszichologiai szakvelemenyt! Mi Irorszagban elunk, es itt is lehetseges valasztani, h mikor menjen iskolaba a gyerek. Ha nem erett meg, akkor engednek varni 1 evet, ez nem kerdes.

Az en ikreim meg nagyon picik, 9 honaposak, de nyari gyerekek es koraszulottek is, igy egyaltalan nem lesznek iskolaerettek 5-6 eves korukra, ugyh nem is tervezzuk beadni oket akkor, hanem inkabb varunk.

2015. máj. 11. 14:05
 5/5 A kérdező kommentje:
Majd meglátjuk, hogy mennyire tudom felzárkóztatni év végéig, csak ez után az óra látogatás után úgy elkeseredtem....na ma meg ahogy hazahoztam egy matrica volt rajta és mutatta a lapot, hogy miért kapta. Smart writer-matricát kapott és mutatta, hogy leírt magától egy részletet a meséből és még nagyjából ki is lehetett venni, hogy mi volt odaírva, helyesírás sem vészes. Lehet, hogy csak délelőtt nem volt jó passzban? De azért majd hasonló dolgokat megpróbálok vele csinálni....majd most lesz 2 hét szünet, meglátjuk, mit tudunk kihozni belőle, megpróbálok napi 2 órát feladatozni vele. Amúgy már sok feladatos könyvet vettem neki és együtt szoktuk töltögetni. Szeretnék egy beszélgetést összehozni a tanítónénivel év vége fele, hogy hogy látja a gyereket, mennyi hiányossága van. Van pár kétbetűs, 3 betűs szó, amit már ránézésre olvas, de mivel azt mondták, hogy az első 100 leggyakoribb szót kell ismernie, azt hittem, hogy csak azokat kell ránézésre elolvasni. Azért szerintem elég durva, hogy betűzés nélkül vagy szótagolás nélkül kell olvasnia szerintük egy 5-6 éves gyereknek-mert az idősebbje 6 éve majdnem a végére.
2015. máj. 11. 17:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!