Elsős gyerekedet angol vagy németes osztályba irattad/iratod be?
Bár még csak 2 éves a fiam, de mindenképpen angolos osztályba fogom íratni.
Én németet tanultam, nem vettem hasznát. Csak akkor íratnám németesbe, ha lenne ott rokonság, akivel meg kell értetnie magát.
Én németbe fogom beiratni, mert itthon már nincs jövő. Később kimehet Ausztriába, Németországba dolgozni vagy akár élni. Angolt megtanulhatja filmekből, tanfolyamon, 2. idegennyelvnek is.
Már utólag bánom, hogy nem némettel kezdtem én is, most tanulhatom kemény pénzért, mert nagy szükségem lenne rá.
Mármint a 6 évest? Egyikbe sem. Amíg stabilan nem tud az anyanyelvén írni-olvasni, nem érdemes elkezdeni idegen nyelvet tanulni, mert csak megzavarja.
Igaz, nálunk van angol szakkör, és a gyerek mindenképpen járni akart, hát engedtem. De csak azért, mert megmondta a tanár, hogy nem írnak semmit. Énekeltek csak. Na, ennek mi értelme.?
Komolyan nem értem, 6-7 éves gyereket minek ezzel gyötörni, amit ennyi idősen 2-3 év alatt megtanul, 14 évesen kb. 2 hét alatt, és akkor már biztos, hogy az anyanyelvi kompetenciáit nem zavarja össze.
Na, tudom, hogy most le fogtok pontozni, meg jön a sok okoskodás, de pedagógiát végeztem, és a tapasztalat is ezt mutatja.
Később pedig a némettel érdemes kezdeni, mert az a nehezebb. Ha azt megtanulta röhögve menni fog az angol is (márpedig mind a kettő kell). Szintén tapasztalat, hogy az a gyerek, aki az angollal kezd, hatalmas ellenállást mutat utána bármilyen másik idegen nyelvvel kapcsolatban. Az angolnál minden nehezebb.
Németesbe járt/jár mind a 4. Nem azért, hogy kiküldjem őket német nyelvterületre :-. Egy adott, konkrét iskolába akartuk őket íratni, ahol elsőtől volt nyelvoktatás. A német heti 5 órában, az angol heti 2-ben. Mivel itt köztudomásúan a németes osztályok a jobbak, nem volt kérdéses.
Az első 2 évben még a heti 5 órában is kevés dolog maradt meg nekik. Én sem vagyok híve a korai idegennyelv-tanulásnak, de nem volt választásunk. Káruk mindenesetre nem lett belőle. Hozzáértők, illetve saját tapasztalataink szerint is ez a jó sorrend, először a német, majd az angol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!