Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » SNI és továbbtanulás Mi lesz,...

SNI és továbbtanulás Mi lesz, ha nem tudunk megegyezni?

Figyelt kérdés

A férjem nagy fia most nyolcadikos. Anyuka teljesen a fellegekben jar, hogy szín jeles és előtte a világ, meg majd csak úgy kapkodnak érte a középiskolák, gimnáziumok, már egyetemen látja. Képtelen normálisan átgondolni, hogy abból a suliból, amibe jelenleg jár a srác, csak speciális, SNI-s gyerekeket fogadó iskolák jöhetnek szóba. Nagyon kedves, lelkes és segitőkész fiú, de az iskolák java nem kér belőle, mert ők csak a kódokat látják.

Próbáltunk pár neki való iskolát is megnézni, de az anyja elutasítja azokat.

A fiú osztályfőnöke is próbálkozik, adott nekik listát, elmondta, hogy hova jelentkezhet és hova nem, de mintha ez nem menne át anyukának. Lehet, hogy számára mostanra vált vilagossá, hogy mekkora a baj es ettől összeroppant? Mit lehet ilyenkor tenni?

nov. 8. 08:52
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
65%
Anyuka nem enyhe értelmi sérült véletlen?
nov. 9. 05:38
 12/18 anonim ***** válasza:
22%
Még azt lehet csinálni amúgy, hogy virágkötő vagy ilyesmi legyen, esetleg kertész. Ők szoktak fogadni SNIseket is, enyhe értelmi sérült auti+adhdsként is van esélye ilyenre, és majd élhetne támogatott lakhatásban. Mivel az enyémnek auti+adhd kódja volt, és kb 85 körüli felvételit ír, másik szintén auti-adhd de inkább szociopata kissrác most volt bólyain és integrálvan 4,5ös átlaga van és ismerek enyhe-ért fogy kislányt, aki már ötödikes és könnyítés nélkül 3-4es tanuló integrálva normál suliban, ezért szerintem összehozható lenne valami jobbfajta iskola. Nyilván nem gimi, hanem valami szakmunkás. Az anyja, ha nem ismeri a tanulmányi követelményeket, nem ismeri a gyereke szintjét, nem fogja tudni. Adjatok oda neki felvételit, hogy tölti ki a gyerek. Amúgy nem minden iskola kér felvételit, a nagyon alacsony szintűeknek elég a jegy, amit visz a gyerek. Szóbeli sincs mindenhol. Van, ahol felveszik és örülnek neki, hogy oda fog tudni járni.. közben beírtam a sulinaviba, enyhe értelmi sérülteket fogadó sulit egyet sem dobott ki. Hát igen, ez elitebb oktatásra van tervezre, egyesével kell keresgélnetek a kifirben.
nov. 9. 05:47
 13/18 anonim ***** válasza:
37%

Írni kell a kiválasztott iskoláknak, hogy ez a helyzet, megírni milyen kódja van a gyereknek, és hogy ezzel fogadják-e a gyereket. Ha azt írják, hogy nem, akkor anyuka orra alá kell dörgölni. Ha még ezek után sem érti meg, akkor valóban felmerül a kérdés, hogy neki is van valami fogyatéka.

Egyébként alapvetően az sni-kód nem kizáró ok az állami gimnáziumokban, esélyegyenlőség van.

Székesfehérváron lakunk, itt az összes állami gimnázium vesz fel sni-s gyereket. Az más kérdés, hogy egy ilyen kóddal tudja-e hozni a feltételeket. Valószínűleg nem fog tudni olyan felvételit írni, ami elég egy gimibe.

Szerintem nem baj az, ha anyuka nem írja le a gyerekét. Lehet ábrándozni. Viszont sokadiknak be kell írni olyan iskolát is, amelyik reális. Apukának is alá kell írni a jelentkezést, azért ehhez ragaszkodnék. Nézzetek olyan szakmát, ami érdekli a gyereket. Ne a pótfelvételin kelljen kapkodni.

Amúgy az én lányom is sni-s, és gimibe jár, igaz ő nem EGYMI-ben tanult. Hiperaktívitás, figyelemzavar kóddal 78 pontot írt. De nagyon-nagyon sokat gyakoroltunk rá.

nov. 9. 14:52
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Persze, lehet ábrándozni... De ha valóban olyan szinten van a gyerek, amit a kérdező írt, akkor teljesen felesleges, mert esélytelen. A 100-as számkörben összeadás, kivonás 2.osztályos tananyag (plusz mellé a szorzás, osztás). Nincs olyan gimnázium vagy "normális" szakközépiskola, amelyik felveszi. Szakképzőkbe is csak olyanba, ami vállal speciális igényű gyereket, mert itt nem arról van szó, hogy átlagos értelmi képességei vannak és mellette adhd vagy bármi. Messze nem az, hogy leírja a gyereket, hanem tisztában van vele, hogy neki mik a határai és azon belül kellene neki szakokat nézni, megkeresni a jó iskolákat azok között, amik esélyesek. Hiába megy el a központit megírni, esélye sincs a másodikos tudásanyaggal a nyolcadikos központin, a gyereknek is hatalmas pofon lenne, hogy képtelen megírni, mert nem értelmi sérültekre vannak kalibrálva ezek a tesztek 🤷🏼‍♀️, az átlagos képességű gyerekeknek is nagy kihívás. Ettöl függetlenül lehet belőle egy kiváló szakmunkás, aki érti a szakmát! Boldogulhat az életben. De azt elkell a szülőknek és a gyereknek is fogadnia, hogy megvannak a határai. Tanuljon egy olyan szakmát, ami neki való és érdekli is.
nov. 9. 16:38
 15/18 anonim ***** válasza:
8%
Enyhe értelmi fogyatékosként nem fogják felvenni gimibe. Ami elképzelhető, hogy egy könnyebb szakmunkást el fog tudni végezni, vagy max. részszakmát. De pl. a virágkötészet pont nem az a szakma, ahova nem kell "ész".
nov. 9. 16:56
 16/18 SZTANN ***** válasza:
12%

Bocsi! Az enyhén értelmi fogyatékos gyerek az nem simán SNI. Teljesen érthetetlen volt a kérdésed, míg ki nem derült, most sem átlagos iskolába jár.

Így valóban probléma, hogy olyan helyre jelentkezzen-e, ahová nincs esélye bejutni.

Szerintem az osztályfőnök és az őt ismerő szaktanárok tudják legjobban, merre érdemes próbálkoznia.

Mivel NEM TE VAGY AZ ANYJA, ezért javaslom, hogy maradj ki ebből a vitából! A férjeddel nyilván megtárgyalod, de neked ezzel nincs dolgod. (Fel ne merüljön, hogy azért marasztalnád a közeli iskolában, hogy majd ne kelljen messzire hordani majd!) Neked nem szabad magadra venni ezt a felelősséget (nehogy naponta kelljen megbánnod).

A gyerek eddig kitűnő tanuló volt (speciális iskolában), de attól még egy erős gimnáziumban nemigen fogják tolerálni őt, különösen az iskolatársaktól rengeteg bántásra számíthat. Ez nagyon árthat neki még akkor is, ha valahogy elbukdácsolna ott.

Viszont egy átlagos, de jó szellemű, tisztességes iskola, ha még pár igazi hozzáértő, empatikus, szakmailag jó pedagógus is akad benne, lehet hogy jó lesz neki, nem töri össze, nem frusztrálja őt. Vannak ilyen középiskolák.

Azt semmiképpen sem szabad hagyni, hogy elmérgesedjen ez a családi vita, mert máris a gyerek issza meg a levét. Te semmiképpen se bíztasd a férjedet arra, hogy ne írja alá a jelentkezési lapot, vagy pláne hogy a gyámügyet bevonja a dologba!

Ha ír egy nagyon gyenge felvételit, azt talán a gyerek kibírja, de az anyja rádöbben a saját melléfogására. Engedni kell megírni. HAGYNI KELL!

Legrosszabb esetben, ha nem veszik fel oda, ahová akarták, még mindig megmarad valami gyengébb középiskola (vagy a mostani iskolája).

Attól nem kell félni, hogy sehová sem tud majd bekerülni. MÉG VAN IDŐ!

nov. 9. 18:30
 17/18 anonim ***** válasza:

16-osnak részben igaza van, én is azt gondolom, hogy hagyni kell, hadd írja meg.

Nem tudom milyen EGYMI, mert van azért, ahol a gyermek képességei szerint nagyjából végigveszik a tananyagot. Ha nem ez a helyzet, akkor az a bizonyítványában is szerepel. Nekünk azt mondták, hogy 9 év után kapna 6 elemiről bizonyítványt, amivel egész biztosan gimibe nem veszik fel. Egy esti gimi fogadta volna őket ,ha különbözeti vizsgát tesz a gyerek. Én ezek alapján azt gondoltam, hogy inkább próbáljuk meg a normál sulit, inkább legyen ott egy 2-3-as tanuló, mint egy EGYMI-ben kitűnő. Konkrétan milyen bizonyítványt kap a gyerek ebben a suliban?

Barátnőm kisfia erősen érintett autista, kitűnő tanuló, na de csak rajzolgatnak egész nap. Anyukának eszébe sem jutna gimibe vinni, és nyilván fel sem vennék.

Azt írtad, hogy az ofő adott listát a szülőnek, hogy hova jelentkezhet a gyerek. Tehát ha olyan helyre adja be, ami ezen nincs rajta, el fogják utasítani. De ha megvan a rendes 8 osztályról a bizije, akkor elvileg jelentkezhet, csak nem biztos, hogy eléri a ponthatárt.

Az még felmerült bennem, hogy te, kérdező, mint mostohaanya, aki nem is élsz vele, te biztos vagy benne, hogy te látod reálisan a dolgokat? Nem lehet, hogy az anyuka ennek jobban utánajárt? Persze, tudom, vannak egyszerű, értetlen emberek. De én például nagyon alaposan utánajártam a dolgoknak, amikor felvételiztek a gyerekeim. Nekem is volt, aki veszettül állította, hogy sni-vel nem veszik fel a gyerekemet sehova. Ami így, ebben a formában nem igaz. Állami gimiben, ha nem fogyatékos a gyerek, nem kizáró ok az sni. Szakképzésben bizonyos sni-k kizárhatják a gyereket, pl. figyelemzavarral nem tanulhat olyan szakmát, ahol veszélyes gépekkel kell dolgozni stb. Ha meg nem kap 8 általánosról bizit, akkor csak szakképzés jöhet szóba.

nov. 12. 20:54
 18/18 anonim ***** válasza:

“ Állami gimiben, ha nem fogyatékos a gyerek, nem kizáró ok az sni.”

Ez nem igaz. Mi most felvételizünk és pusztán a besorolás hátráltatja, mert nem tudnak/akarnak fejlesztést biztosítani és tanulási kedvezményeket tenni. Mindegy nekik, hogy kitűnő normál suliban, versenyzik jó eredménnyel és magatartással. Kizárják(nyilván az erősebb helyekre gondolok). Vagy külön ki kell lobbizni, hogy abban az évben vegyék bele az alapítójukba, aztán jövőre le is veszik, vagy eltüntetik az SNIt, mint nálunk.

Nincs ilyen, hogy nem gond nekik. Pár van, aki beengedné és ennyi, a 2/3ad kizárja azok miatt a kötelezettségek miatt, amit nem tudnak biztosítani(fejlesztés), vagy amit nem akarnak(segítség).

Igazuk is van egyébként..

nov. 13. 05:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!