Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Tényleg karácsonyra már...

Tényleg karácsonyra már tudnak majd olvasni, akik most elsősök?

Figyelt kérdés
Anyósom kérdezi mindig, h tudnak-e már olvasni az elsősök, a kisebbik lányom is elsős. Semmi rossz szándék nincs benne, csak fura neki, h az ő gyerekei már így voltak, h karácsonyra ment nekik, a mostaniak meg még csak a 3-as számnál tartanak, olvasásból meg csak az írásjeleknél. Még nem vették az a betűt sem.
2022. okt. 20. 15:27
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
40%
92-ben kezdtem az általánost, a Tolnai féle módszer ment nálunk. Én már eleve úgy mentem általánosba, hogy tudtam írni-olvasni, soha nem erőltették, magamtól tanultam meg. Szerintem nagyjából most is decemberre érnek meg a gyerekek az olvasásra, se nyilván lehetnek eltérések, ami nem baj. Anyósodnak mondd meg, hogy versenyistállóba menjen drukkolni.
2022. okt. 20. 16:30
 12/25 anonim ***** válasza:
59%
Remélem, hogy nem fog karácsonyra olvasni. Ha fog, akkor rossz iskolába jár. Én 81-es vagyok és tudtam karácsonyra olvasni elsőben. Ennek a túl gyors tanításnak köszönhetem, hogy már többször volt inhüvely-gyulladásom. A kezem nem volt annyira fejlett 6 évesen, hogy pár hónap alatt megtanuljak írni. De diszlexiát, diszgráfiát, diszkalkuliát is okoz ez a tempó. Lányom logopédiai iskolába megy, ott két év alatt tanulnak meg olvasni meixner módszerrel. Az egész alsó tagozat arról szól csak, hogy írás, olvasás, számolás. Akkor minek kell rohanni?
2022. okt. 20. 16:35
 13/25 anonim ***** válasza:
81%
Nem fog. Én is meglepődtem először, hogy viszonylag lassan haladnak, de sokkal biztosabb olvasás tudása volt a gyerekeimnek tanév végére, mint nekem anno.
2022. okt. 20. 16:48
 14/25 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk biztos nem. Még sokáig nem is kell vinni az olvasókönyvet, a betűelemeket is csak kb 2 hete kezdték gyakorolni, az olvasás még nagyon messze van.
2022. okt. 20. 16:48
 15/25 anonim ***** válasza:
100%

A fent említett Meixner féle, Játékház könyv-ből tanulnak. A p betűt veszik.

Számomra érdekesen össze vissza veszik a betűket. Biztos van benne valami logika, csak mi ugye nem így tanultuk, és így furcsa

Karácsonyra nem fog tudni olvasni ez biztos.

Anyum is meglepődött rajta, mert ő is úgy emlékszik h mi már tudtunk

2022. okt. 20. 17:13
 16/25 anonim ***** válasza:
0%
2005-ben kezdtem az első osztályt, de nekem is úgy rémlik, hogy karácsonyra tudtam olvasni én is, meg a fiatalabb testvéreim is.
2022. okt. 20. 17:14
 17/25 A kérdező kommentje:

11-es, mondtam, h semmi rossz szándék nincs anyósomban, nem ezért mondta. Ő így emlékszik az ő gyerekeire, és emiatt fura neki, h meg nemntanulják a betűket.

Az én ábécém a könyv neve.

2022. okt. 20. 17:32
 18/25 anonim ***** válasza:
Régen sok helyen így ment, hogy első fél év végére tudni kellett olvasni. Az én időmben is a 90-es években. Most már nem ez a metodika.
2022. okt. 20. 17:47
 19/25 anonim ***** válasza:
92%
A Meixner módszer alapján az hasonló hangokat időben eltolva tanulják, hogy ne lehessen osazekeverni. Emiatt van össze vissza
2022. okt. 20. 17:51
 20/25 anonim ***** válasza:
100%

30 éve se tudtunk karácsonyra, "csak" év végére, de ez is túl gyors tempó volt, sokan leszakadtak. Én meg emlékszem, hogy nyári szünet végére el is felejtettem olvasni. 1 héttel a második osztály előtt derült ki, akkor gyorsan átismételték velem.

Egyébként kitűnő voltam végig általánosban, majd érettségin is, nem ezen múlt.

DE szerencsére ma már az van az alaptantervben, hogy 2 év alatt kell megtanulni. Sokkal biztosabb lesz így az alapjuk.

Lànyom elsős, Meixner-módszerrel tanulnak, ami diszlexia-prevenciós célzattal egymástól távol tanítja a hasonló képzésű és/vagy hasonló írott képű betűket, hogy ne keverjék őket. Pl: b-p

Egyébként az "a, i, ó, m, s, t, ú, p" betűket vették eddig.

2022. okt. 20. 19:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!