Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Mennyit kell készülni a...

Mennyit kell készülni a középiskolás felvételire?

Figyelt kérdés
A lányom most megy 8.-ba. 4,6 volt az átlaga, és gimit szeretne megjelölni. De eddig az iskolában elő sem vették a felvételi feladatsorokat. Elvileg volt előkészítő órájuk már 7.-ben is, de nem azzal foglalkoztak. Most már elkezdte érdekelni a dolog, nyári szünetben úgy hetente 1 feladatot meg is csinált. Nem erőltettem, mert ugye mégiscsak szünet van. Én egyébként tanár vagyok, simán fel tudnám készíteni, de nem nagyon ül oda velem, nem vesz komolyan. Írassam be felvételi előkészítőre? Vagy hagyjam az iskolára? Attól tartok, ha nem adják fel neki kötelezően, nem fog sokat foglalkozni vele.
2021. aug. 21. 18:15
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem a gumik mellett szakközépet is írjatok be
2021. aug. 22. 09:05
 12/21 anonim ***** válasza:
0%
Gimik*
2021. aug. 22. 09:05
 13/21 anonim ***** válasza:
47%

Nagyon fontos a felkészülés, de ADHD-s gyerek esetén az is kulcskérdés, hogy egyáltalán melyik gimiben fogadják (gondolom, SNI-s).

Mindenkepp nézzetek utána, hogy a kiszemelt iskolák fogadnak-e SNI-seket. És gimik mellett technikumokat is jelöljetek meg.

2021. aug. 22. 11:20
 14/21 anonim ***** válasza:
95%

Néhány hasznos info SNI esetén:

[link]

[link]

2021. aug. 22. 11:34
 15/21 anonim ***** válasza:
100%
"A szülő a gyerek meg rosszabb tanára." - ezt Vekerdyt mondta. Ha a szülő gyakorol a gyerekével, az más, mintha egy idegen teszi, mert nem tudnak kilépni a szülő-gyerek szerepből. A kérdező erre utalhatott, mikor azt írta, hogy a gyerek "nem veszi komolyan." Valójában nem erről van szó, hanem, amikor a gyereket a szülő korrepetálja, akkor beléphet az órába egy csomó olyan személyes dolog, ami egy idegennel kitárt, a szülő is jobban felidegesíti magát, ha a gyerek nem ért valami holt egyszerű dolgot. Nem arról van szó, hogy a szülő ne foglalkozzon a gyerek tanulmányi előmenetelével, de azért más egy dolgot elmagyarázni, amit nem ért, vagy kikérdezni a szavakat, mint rendszeresen magánórákat adni neki. Ez utóbbi érzelmileg, idegileg megterhelheti a szülő-gyerek kapcsolatot. Aki teheti, az szerintem fizessen meg inkább egy idegent vagy egy tanfolyamot.
2021. aug. 22. 18:33
 16/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen 15-ös! Én nem is méltatom már válaszra a 10-est.

Kérdezz tőle bármit, azonnal támadni fog, nem hiszem, hogy velem van a baja, inkább a világgal, vagy saját magával.

Gimik fogadnak sni-t, már megkérdeztem, némelyik szakközép nem, mert pl. asztalosnak baj, ha figyelemzavaros. Asztalos nem szeretne lenni :)

Van a talonban szakközép is egyébként, de mindenképpen a gimit szeretné elsőnek megpróbálni. Kémia, biológia a kedvence, szeretne egy természettudományos szakirányú osztályba bejutni. Ha ez nem megy, akkor környezetvédelmi szakgimnázium.

Az jó ötlet, hogy akkor a fogalmazást és a szövegértést gyakoroljuk orrvérzésig, az a sok pontos. Egyébként a szókinccsel gond nem lesz, abból versenyeket nyert, költői képeket felismeri, mondatelemzés, szófajok mennek. A helyesírás a legnagyobb gond, lévén, hogy figyelemzavaros.

De összességében mégis inkább a matektól félünk, pláne, hogy az lesz a második, addigra már el is fárad.

2021. aug. 23. 17:11
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

Ha figyelemzavaros, akkor mindenképp jobb az egyéni felkészítés, mint a csoportos. Én tavaly a kisebbik lányommal csináltam végig a felvételit. Bár ő nem figyelemzavaros, de tudtam, hogy szüksége lesz a felkészítésre, mert voltak hiányosságai. Mondtam neki, hogy kesessünk magántanárt, de ő ezt nem szerette volna, ezért én azt az alternatívát kínáltam neki, hogy akkor velem kell felkészülnie. Inkább ezt a lehetőséget választotta, így mi együtt készültünk fel. Szóval én egy kicsit fordított helyzetben voltam, mint Te most.

Mivel a leírásod alapján céltudatosnak tűnik a gyermeked, próbáld meg ebből az irányból megkörnyékezni: ha szeretne jó eredményt elérni, és egy jó gimibe bekerülni, akkor szüksége lesz egyéni felkészítésre. Ha veled nem szeretne gyakorolni, akkor ajánld fel neki, hogy menjen magántanárhoz, legalább matekból.

A magyart pedig egy kicsit megpróbálhatjátok beépíteni a hétköznapokba. Mi pl. sok közmondást próbáltunk használni a napi kommunikációban, mert a közmondások is 4 pontot szoktak érni a felvételin. De pl. amikor kimondtunk egy-egy helyesírásilag kényesebb szót, megkértem, hogy betűzze. Ezek is sokat jelenthetnek.

Végül nálunk meglett a felkészülés eredménye, bekerült az első helyen megjelölt suliba.

Hozzáteszem, teljesen megértem, hogy miért írod, hogy a saját gyerekünket sokkal nehezebb tanítani, mint idegen gyerekeket. Volt nálunk sírás bőven a felkészülés alatt: sírt a gyerek, sírt anya is. Ez egy nagyon kemény menet még azzal a gyerekkel is, amelyik nem utasítja el a szülővel való felkészülést. Amelyik gyerek viszont elzárkózik ettől, ott lehet, hogy többet árt vele a szülő, mint amennyit használ.

2021. aug. 23. 18:32
 18/21 A kérdező kommentje:

Köszi, ahogy írod. Amikor online oktatás volt, akkor is odaültem vele, főleg matekból, nyelvtanból, és folyton szóváltás volt. De végül megcsinálta, megtanulta, de nagyon rosszat tett a viszonyunknak. Szerintem szigorú vagyok, ha nagyon akarom, akkor persze leül velem, de nem szeretnék emiatt veszekedni.

Most a magyarnak nagyon nekiállt, a mateknak nem nagyon akar, remélem később majd azt is előveszi.

Az a helyzet, hogy falun lakunk, itt nem nagyon van magántanár, a városba meg emiatt nem akarnám már visszavinni tanítás után.

2021. aug. 24. 20:36
 19/21 Andi80018 ***** válasza:
100%
Az online magán tanítás is lehet ugyanolyan hatékony, mint a jelenléti, szerintetek?
2021. aug. 24. 22:48
 20/21 anonim ***** válasza:
100%

#19! Szerintem nem. Ahogy a nagyon jól szervezett digitális oktatás se volt olyan hatékony, mint a jelenléti.(Most arra gondolok, ahol tényleg jól működött.)

#7 voltam, a magántanár

2021. aug. 24. 23:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!