Méltányossági gyedet hogy tudok igényelni?
11/29 A kérdező kommentje:
Hát de az én munkaberem ugye szülés után meg szűnik, akkor az már kiesik. Es attól, hogy van bevétel, az forog vissza a gazdaságba, bevétel mellé közel annyi a kiadás is. Amikor házat vettünk tavaly, 2 millió hitelt akartunk felvenni, de mivel jövedelem nem, csak bevétel volt, így nem kaptunk, mondván nincs jövedelem. Akkor miért nem számított a havi 400 ezer??
12/29 A kérdező kommentje:
7es. Nem szűnt meg a munkaviszonyom, idén novemberig tart, apának nincs jövedelme
13/29 A kérdező kommentje:
8as csedre jogosult vagyok, arra nem kell méltányossági, megvan a 365 nap a passzív gyeddel, viszont az a sima gyedhez nem elég, csak a csedhez
14/29 A kérdező kommentje:
Es akkor ha nincs is családok éve, nem értem miért ne lennék egyáltalán jogosult? Előző szülés előtt becsületesen dolgoztam, sajnos szülés után megszünt, igy passzív gyeden voltam, majd ezután ismét dolgoztam, es jött a baba, sajnos az ilyennek nem jár, aki végig dolgozott, sajnos önhibámon kívül nem lesz meg a nap, persze a segélyt könnyen megkapja aki nem jogosult rá.
A passzív gyed nem jogviszony! Az nem számít bele a jogosultsági időbe. Azèrt kèrdeztem mikor szűnt meg a munkaviszonyod, vagyis mióta kapod passzív jogon a gyedet, mert az az idő már kiesik.
A másik meg, ha a bevètelt visszaforgatjátok, akkor miből èltek?
A hitelhez azèrt nem számított, mert nem egy kèzzel fogható biztos jövedelem, amivel megalapozott lenne, hogy vissza tudjátok fizetni.
2019. márc. 22. 12:15
Kérdező tényleg nem mindegy mikor szűnt meg a munkaviszonyod, mikortól kaptad passzív alapon a gyedet, mert elképzelhető, hogy már azt sem jól számoltad. A passzív gyed nem számít a csedhez szükséges biztosított jogviszonyba bele, egyáltalán nem biztos, hogy akár csak arra is jogosult vagy. A méltányossági gyedre meg valószínűleg ennyi nap és a jövedelmi/vagyoni viszonyaitok alapján nem leszel jogosul. Akkor meg marad a gyes a harmadik gyerek után is, hiába dolgoztál anno épp eleget, mindig a szülést megelőző időszak a mérvadó és ezek szerint már a második babával is passzív jogon kaptad a gyedet (nyilván erről nem tehetsz, de attól még ez a helyzet), az mondjuk nagyon nem mindegy, hogy mikortól váltott passzívba át ténylegesen. Ami meg a hitelbírálatot illeti, ott teljesen más szempontok alapján bírálnak, attól még, mert ott nem számított igazolható jövedelemnek a bevételetek, a kérvényezésnél fel kell tüntetni azt is, hisz a család összjövedelmének szerves részét képezi, akármennyit is forgattok vissza belőle (jelezheted bizonyára azt is a beadványodban öszegszerűen).
2019. márc. 22. 12:31
Jav.*:összegszerűen (szúrta a szemem)
2019. márc. 22. 12:31
"Es akkor ha nincs is családok éve, nem értem miért ne lennék egyáltalán jogosult"
Azèrt, mert nem felelsz meg a jogosultsági feltèteleknek. Mèg mèltányossági alapon is nagyon sok fog hiányozni. Ezzel az erővel feleslegesek lennènek a szabályok, jogosultsági feltètelek, mert bárki kifogással èlhetne, akinek ez nem felel meg.
Előző gyerek előtt becsülettel dolgoztál, ok, azèrt kaptad mèg passzív jogon a gyedet a munkaviszony megszűnèse után is. Viszont további jogokat nem ad, nem számít biztosított jogviszonynak. Ès az újabb babavállalás már nem volt átgondokt a rèszetekről. Ha augusztus 14-re vagy kiírva, akkor szinte egyből a munkába állásod után terhes lettèl. Ha csak pár hónapot vártok mèg, most semmi gond nem lenne. Erről nem a "rendszer" tehet.
2019. márc. 22. 13:13
19/29 A kérdező kommentje:
Ügyintéző nézte meg tajszám alapján, hogy csedre jogosult vagyok, mivel abba bele számít a passzív gyed
20/29 A kérdező kommentje:
Átgondolt volt a baba tervezés, csak a nagyfiam 2 év alatt jött össze, gondoltam most idejében kezdjünk hozzá, egyből jött, amit nem bánok. Viszont annyiban tudatlan voltam, hogy a passzív gyed alatt nem vagyok biztosított.
Kapcsolódó kérdések: