Mi a különbség érthető konyhai nyelven a GYÁS, GYES, GYED, GYET között?
21 vagyok, tervezünk babát. De ezeken a fogalmakon nem megyek el... :/
Előre is köszi!
TGYÁS nincs, helyette CSED van.
Fél évig kapod a CSED-et ami a fizetésed 70%, majd a baba 2 éves koráig jár a GYED, ami szintén fizetés függő, de maximum a mindenkori minimálbér 2szeresének a 70%-a.
Végül 3 éves korig 1 éven keresztül kapsz GYEST, ami 28000ft talán.
GYET-re neked még akkor nem kell gondolnod, ezt kapják a nagycsaládos anyák, régen Főállású anyák 3 gyerek után.
GYÁS már rég nincs, CSED van, csecsemôgondozási díj. Feltétele meghatározott idejû munkaviszony. A szülést megelôzô 28. naptól igényelhetô és a fizetés bizonyos százaléka.
Ezt követi idôben a GYED, gyermekgondozási díj, feltétele hasonló a CSED-éhez, (biztosítotti jogviszony, a szülés napján is) a gyerek 2 éves koráig jár, összege a fizetés bizonyos százaléka, de maximalizálva van.
GYES a gyerek 3 éves koráig, a GYED után, ha GYED nem járt, akkor csak ez jár a szüléstôl fogva. Alanyi jogon jár, tehát mindenkinek, nem kell hozzá dolgozni.
GYET-et a legalább 3 18éven aluli gyereket nevelô szülô igényelhet, de attól még nagyon messze vagy szerintem... Ennek is vannak további feltételei.
Hát nagyon nagy vonalakban így néz ki.
A 4. hozzászólónak teljesen igaza van.Kevés ez a pénz, amit az anyának adnak, ezért nagyon jól kereső , támogató apára van szükség egy gyermek felneveléséhez. CSED: Első 24 hétre jár, a szülés várható időpontja előtt 28 nappal megkezdhető, de nem kötelező, lehet akár a szülés napjától is. Összege nettóban: a bruttó béred * 0,7 *0,85 nincs felső korlátja. Nem dolgozhatsz amíg ezt kapod.
Gyed: számítása hasonló a csedhez, bruttó bér 70%-a mínusz adók. Viszont ebből már nyugdíjat is vonnak (10%), így a nettó gyed képlete: bruttó béred * 0,7 * 0,75.
Még egy fontos dolog, hogy a gyednek viszont már van felső korlátja. Mégpedig a mindenkori minimálbér duplájával éred el a maximumot. Tehát a jelenlegi maximum nettó gyed 2*149000*0,7*0,75=156450 Ft (adókedvezménnyel persze lehet több is, de azt most nem számoltam)
Gyed a CSED lejárata után, a gyerek 2 éves születésnapjáig jár. Gyes bruttó 28500, nettó 25650 havonta. Ez bárkinek jár a gyerek 3 éves koráig, ha nem kap CSEDet vagy GYEDet.
#5: hmm, mintha csak én írtam volna, gyanúsan ismerős szöveg. Nem másoltad ezt valahonnan? :)
De örülök amúgy, hogy már idéznek is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!