Honnan számítják a betöltött 91. napot
adókedvezményhez?
Figyelt kérdés
Az orvosom kiállított egy igazolást, melyen a betöltött 15. hét volt megfogalmazva, és annak dátuma,magyarul a fogantatás és nem a mensi szerinti 3 hónapot számolta.Azért nem mindegy,mert így már következő hónapra esik az igénylés kezdetének ideje. :/ eddig én azt hittem,mensi szerint 91. nap.
Az SZJA törvény szerint a fogantatástól számított 91. naptól. Az SZJA tv. viszont nem határozza meg mi számít fogantatás időpontjának. Azt (jogilag, nem orvosilag) a Ptk. határozza meg. Mivel (általában) nem tudjuk pontosan a fogantatás időpontját, ezért vélelmezett időpontról beszélünk. A születéstől visszaszámított 300. napon van a fogantatás vélelmezett időpontja. Innentől vannak jogai a magzatnak. Mivel ez még a menzesz első napját is megelőzi, az orvos akkor jár el helyesen, ha az igazolást a menzesz első napjától adja ki, mert az az egyetlen egzakt időpont, amit ismer. Önkényesen nem adhat hozzá a doki 14 napot.
2019. jan. 15. 09:33
12/18 anonim válasza:
nem, 11, a nav ellenőrzéskor nem így fogadja el, vélelmezett fogantatásnak az um + 14 napot veszik.
2019. jan. 15. 09:39
13/18 anonim válasza:
Ezt nem a NAV dönti el.
2019. jan. 15. 10:12
14/18 anonim válasza:
A NAV-os ügyintéző nem bírálhatja felül az orvos által kiadott igazolást.
2019. jan. 15. 10:13
15/18 anonim válasza:
Nekem az utolsó menstruációtól vettek 3 hónapot és 1 napot. Utolsó mensi szeptember 30, igazolás dec 31-től. Ha a fogantatást nézem (mondjuk a 12. heti UH vagy a mensi + 14 nap), akkor bőven január lett volna.
Én nagyon örültem, mert nekem ez plusz 66 ezer... :)
2019. jan. 15. 12:45
16/18 anonim válasza:
Hogy jött ki a plusz 66? Volt már legalább 3 gyereked és ikrekkel voltál terhes??
2019. jan. 15. 19:51
17/18 anonim válasza:
Kedves utolso! Ketto gyerekem van, ennyi a kulonbseg a Ketto es harom gyerekre jaro adokedvezmeny kozott. 331e a nettom 2-vel, 397e lesz harommal. Hrportal.hu / kalkulatorok alapjan.
2019. jan. 15. 20:00
18/18 A kérdező kommentje:
Huuha,eléggé megoszlanak akkor a vélemènyek,tapasztalatok. Nekem kristály tisztán leírták a lapra,hogy 15. Betöltött hét dátuma:xy...kamilláztam is,de nem kérdeztem rá.
Fura,mert eddig én sem így hallottam.
Megkérdezem majd azért a védőnőt is,nehogy megbüntessenek még pluszban :D
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!