Családi adókedvezmény, minimálbér 2 gyerek, könyvelő szerint 17000 jár?
Párom fizetéséből vennénk igénybe, ami minimálbér, azaz bruttó 138.000, 2 gyerekre.
Erre ma mondta a könyvelő, hogy így 17.500 forint ÖSSZESEN a két gyerekre.
Párom körbekérdezett, más kolega is ennyit kap 2 gyerek után.
Nem 35.000 ezernek kéne lennie?
Itt ki tudod számolni. Én úgy néztem, hogy a maximális 35000 ft adókedvezményt ki tudjátok használni.
17500 ft/ gyerek adókedvezmény vehető igénybe idén 2 gyermek esetén.
Köszönöm.
Igazából már az összes oldalon kiszámoltam ahol van kalkulátor, és mindenhol azt írja, hogy mind a 35.000-et igénybe tudjuk venni, ezért nem értem.
Ahogy elsô írja.
Egy gyereknél 10.000, 2-nél 2x17.500 MAX.
Mi az egészet kihasználjuk és így marad 35.000 nálunk.
4-es vagyok.
Biztos hogy a párod fizetésére nem tudjátok érvényesíteni a maximális összeget. Nekem egész jó fizum volt, max. gyedet is kapok, de ezt nálunk is a férjem igényli, mert én nem tudtam volna.
Minimálbérből a 2*17500-at igénybe lehet venni.
Esetleg trükközik a munkáltató, ha van a bér mellé boríték. Ez gyakori. Ahol ilyen van, ott tilos év közben igénybe venni az adokedvezményt.
A családi adókedvezmény a SZJA alapot csökkenti.
138.000 Ft esetén 20.700 Ft a SZJA, tehát maximum ennyi adókedvezményt vehet igénybe (ennyivel maradhat több nála). A 17.000 Ft nem tudom, hogy hogy jött ki.
Találtam egy ilyet még: "Fontos itt még megemlíteni, ami általában a 3 vagy több gyerekes családoknál fordulhat elő, hogy az igénybe vehető kedvezményre mindkét szülő együttes jövedelme sem elegendő. Ebben az esetben a fenn maradó összeggel lehetőség van csökkenteni a munkabért terhelő járulékokat."
Én tisztáznám ezt egy másik könyvelővel is.
8-as, azért, mert a kedvezmény a személyi jövedelemadót csökkenti, nem az összes levonást.
Munkaerő-piaci járulék (1,5%), Egészségbiztosítási járulék (7%), Nyugdíjjárulék (10%), Számított SZJA (2018-ban 15%).
Nem is értem a lepontozást. Sok itt a tájékozatlan ember.
"Előfordul, hogy a két szülő együttes fizetése sem elegendő a családi adókedvezmény igénybe vételére.
Ilyenkor nem csak a fizetendő szja-ból, személyi jövedelemadóból vehető igénybe a kedvezmény, hanem a fizetésedből levont nyugdíjjárulékból és egészségügyi járulékból is (a családi adókedvezmény “átfordul” járulékkedvezménnyé)."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!