Nemrég kezdtem el egy munkahelyen dolgozni, viszont a párommal szeretnénk babát. Ha teherbe esek, azért elküldhetnek próbaidő alatt vagy ugyanúgy elmehetek táppénzre és később gyesre?
Próbaidö alatt bármikor elküldhetnek, nem vagy védett helyzetben. Azt a pár hónapot várjátok ki, amíge véglegesítenek, és csak utána próbálkozzatok.
Márcsak azért is, mert ha mégsem akarnak megtartani, akkor igen kellemetlen helyzetbe kerültök.
Próbaidő alatt ok nélkül elküldhetnek.
A gyes alanyi jogon jár. Amivel kevered, az a csed és gyed. Ez utóbbiakhoz 1 év biztosítási jogviszony kell 2 éven belül.
Táppénzen is max. annyit lehetsz, mint amennyit dolgoztál megszakítás nélkül.
Próbaidő alatt bármikor bármelyik fél indoklás nélkül felmondhatja a szerződést, ha az alatt megtudják hogy terhes vagy biztosan így is lesz.
Táppénzen annyit lehetsz, amennyit azon a munkahelyen ledolgoztál előtte.
Gyest az kap, akinek nincs a szüléskor munkaviszonya, és akinek nincs 2 évre visszamenőleg 1 év munkaviszonya.
Gyedet az kap aki munkahelyről megy el szülni és dolgozott előtte egy évet. Nem egy a kettő.
Még ha el is tudod titkolni a terhességet próbaidő alatt és meghosszabbítják a szerződésed, szülésből már biztos nem fognak visszavárni, de ez gondolom nem érdekel, csak az hogy most hogy dolgozol, gyorsan el tudj menni szülni.
Előttem jól leírták.
De honnan tudod előre, hogy veszélyeztetett terhes leszel?
Próbaidő alatt bármikor elküldhetnek.
De miért kellene már az első pár héten-hónapban táppénzen lenned?
Nemrég én is feltettem egy hasonló kérdést, én is le lettem oltva, hogy honnan tudom, hogy veszélyeztetett leszek... Arra nem gondoltok, hogy csak szeretne előre tájékozódni, hogy HA veszélyeztetett lenne, milyen lehetőségei lennének? Ha utólag ír ki kérdést, mikor már terhes, akkor meg azért estek neki, hogy miért nem teherbeesés előtt kérdezett...
Kérdező, várjatok még pár hónapot, mert próbaidő alatt elküldhetnek. Plusz ha a két munkahelyed között volt 30 napnál hosszabb szünet, akkor csak annyit lehetsz táppénzen, amennyit itt dolgoztál. Egy 5 hónapot szerintem mindenképp érdemes várni.
Nem értem miért kell egyből táppénzcsalással vádolni a másikat. Senki nem lát bele az előzményekbe. Én pl.azért vagyok már kezdetektől veszélyeztetett mert az előző babánk halva született, császáros vagyok pajzsmirigy problémám van és antifoszlolipid szindroma. Jah és vegyszetek között dolgozom. Jah és nem kellett kenőpénz,hogy kiírjon az orvosom.
Én azt tanácsolom várd meg míg letelik a próbaidő. Utána védett leszel!
"A munkaköröm miatt lennék veszélyeztetett terhes,"
Ilyen nincs. Ha egészséges terhes vagy, akkor nem leszel veszélyeztetett. Ha veszélyeztetett vagy, akkor tök mindegy a munkaköröd.
Egészséges terhességgel vagy adnak olyan munkakört, amit terhesen is végezhetsz, ha ilyet nem tudnak, akkor felmentenek a munkavégzés alól., és kapod az alapbért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!