Mire számíthatok?

Figyelt kérdés
2017-ben még főiskolai hallgató voltam nappali tagozaton. Családi okok miatt ősztől szerettem volna átmenni levelező tagozatra, de az iskola a kérvényemet elutasította, passziválni sem engedett, ezért az őszi félévre már nem iratkoztam be, úgy döntöttem, ha megszűnik a hallgatói jogviszonyom, majd újrafelvételizek, addig fizetem a tb-t és jövőre állást is keresek. Viszont az iskola nem szüntette meg a jogviszonyt egészen 2018. március 31-ig. Nem voltam aktív hallgató, de tb-re jogosult voltam, nem tudom, ez számít-e. Áprilisban voltam állásinterjúkon, de mivel senki sem akart 100%-ig bejelenteni, úgy döntöttem, hogy katás egyéni vállalkozó leszek és projekt alapon dolgozok a cégeknek itthonról, szerencsére folyamatosan vannak munkák. Májusban lettem e.v., de ugyanebben a hónapban derült ki, hogy terhes vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy az előzmények alapján mikre leszek jogosult? Érdemes lenne 75 ezerre felemelni a havi befizetést vagy semmi értelme? Könyvelőt akárhányszor kérdeztem, mindig azt mondja, hogy majd utánanéz, de semmi hír. Keressek másik könyvelőt, vagy inkább más szakemberhez forduljak, pl. tb ügyintéző, adótanácsadó, vagy kihez lenne érdemes? A válaszokat előre is nagyon köszönöm!
2018. júl. 1. 21:25
 1/2 anonim ***** válasza:
Facebookon van egy tanácsadó csoport (gyed gyed tb tanácsadás vagy ilyesmi) azt keresd meg. KB egy hét mire válaszolnak, de nagyon korrektek és alaposak.
2018. júl. 1. 21:52
 2/2 anonim ***** válasza:

a CSED-re való jogosultság feltétele, hogy az igényléskor (szülés napjától vissza) két éven belül legyen 365 nap EB járulék befizetés- A nappali főisi az és a KATA is az. Az alapját az adóbevallás és a könyvelő információja alapján megtudhatod! Miért nem kérdezed meg a könyvelőt, ezt neki tudnia kell!

A CSED alap egyébként a jövedelem 70%-a, vagyis ha nagyobb a járulék alap, akkor nagyobb a CSED (és ezáltal a GYED is)

KATA-sként biztosan van könyvelőd, kérdezd meg őt!

Vagy hát igen, ezek a netes fórumok is jók, én csak annyit tudok, hogy 730/365 nap kell, amit befizetéssel tudsz igazolni (egészségbiztosítási járulék pénzbeli ellátás megfizetése - és itt nem számít, hogy folyamatos, csak legyen meg a 365 nap befizetés azon a napon, amikor szülsz, vagy előtte 28 nappal)

igen, egy jó könyvelőnek ezt tudnia kéne, de tapasztalataim szerint a legtöbb nem tudja.

az OEP-nél érdeklődj, TEVE utcában van ügyfélszolijuk.

Ami itt a lényeg hogy mennyi időre és mekkora összeget fizettél meg az egészségügyi szolgáltatási járulék pénzbeni (3%) hozzájárulásaként (mert ami a természetbeni az a 7110 - 7320 Ft amit külön kell megfizetni az állanak az egészségügyi ellátásért, az a természetbeni, az nem ugyanaz)

2018. júl. 9. 00:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!