Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Kinek jar a GYES, GYED, egyéb...

Kinek jar a GYES, GYED, egyéb juttatas?

Figyelt kérdés

Az a helyzet, hogy terhes lettem. Egyaltalan nem terveztunk babat. Fogamzasgatlo mellett fogant. Teljesen tanacstalan vagyok.

Tavaly juniusban fejeztem be a sulit (erettsegi + 2 ev szakma), azota munkat keresek, kisebb nagyobb sikerekkel...

Alkalmi munkak, 1 honapos munkaviszony, most lassan 3 honapja dolgozom, be vagyok jelentve.

Dolgozni akaro ember vagyok, nem lopom a napot, csak keves a lehetosegem.

A paromnak fix munkahelye van es atlagkeresete.

Nem igazan tudom mitevo legyek.

Szuloktol sok tamogatasra nem szamithatunk.

Csaladipotlek ugy tudom mindenkinek jar, de egyeb juttatas?

Kerem aki jartas ebben irja meg nekem.

Rosszindulatu kommenteket mellozzuk, van eleg problemam...

2018. ápr. 10. 23:07
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Csed és Gyed annak jár,akinek 2 éven belül megvan a 365 biztosított napja,és a szüléskor is van munkahelye,vagy 42 napnál nem régebben szűnt meg a munkahely,illetve ha álláskeresésiben részesül a szülés időpontjában.

Nem tudom hány hetes terhes vagy,de nálad elég necces,hogy meg lesz e az egy éve,mire szülsz.

Ha a feltételek nem teljesülnek,akkor csak gyes+családi jár,ami együtt kb.36 ezer forint.

Viszont,ha az anya nem jogosult csed-re illetve gyed-re,akkor a baba 6 hónapos koráig igénybe veszi a gyest,majd ha betöltötte a baba ezt a kort,akkor az apa is igényelheti a gyedet,ha a feltételeknek megfelel,mellette pedig dolgozhat.Az anya meg otthon maradhat nevelni a kicsit,viszont ebben az esetben kérelmezni kell a munkáltatónál a fizetés nélküli szabadságot.

Ezenkívül van még a családi adókedvezmény,ami a magzat 91 napos korától jár.Ez kereken 10 ezer forint havonta.Ezt az veheti igénybe,akinek van adózó jövedelme,vagy is dolgozik.Az anyuka minden további nélkül igénybe veheti 91.naptól,ha viszont azt akarjátok,hogy az apuka vegye igénybe,ő a magzati adókedvezményt csak akkor tudja érvényesíteni,ha házasok vagytok.Ellenkező esetben csak a baba születése után igényelheti ő,de a következő adóbevallásnál visszaigényelhetitek a magzati korra járót.

Ezen kívül van még az egyszeri anyasági támogatás,amit azok kapnak akik rendszeresen megjelennek terhesgondozáson,és összegyűlik az igazoló 4 pecsét,ami lehet nőgyógyásztól vagy védőnőtől is.Ez 64 ezer forintot jelent.

2018. ápr. 11. 04:52
 2/3 anonim ***** válasza:
19%

"Viszont,ha az anya nem jogosult csed-re illetve gyed-re,akkor a baba 6 hónapos koráig igénybe veszi a gyest,majd ha betöltötte a baba ezt a kort,akkor az apa is igényelheti a gyedet,ha a feltételeknek megfelel,mellette pedig dolgozhat.Az anya meg otthon maradhat nevelni a kicsit,viszont ebben az esetben kérelmezni kell a munkáltatónál a fizetés nélküli szabadságot."

Elébe kérelmeznie kellett, hogy a szülés után otthon maradjon és gyest kapjon....

Azt vegyetek számításba, hogy táppénzre csak annyi időre mehetsz, amennyit dolgoztál, tehát ha 3 hónapot dolgoztál, akkor 3 hónap táppénz jár.

Az anyagi helyzeteteket figyelembe véve nem a legjobb ötlet most a gyerekvállalás... 

2018. ápr. 11. 05:44
 3/3 anonim ***** válasza:
69%
Szia! Nekünk is korábban jött a baba, mimt terveztük, így nem volt időm dolgozni. Gyedre akkor vagy jogosult, ha a kicsi születését megelőzően legalább 365 nap bejelentett munkaviszonyod volt. A gyes összege családi pótlékkal együtt kb 37-38 ezer ft, emellett jár a családi adókedvezmény, és az egyszeri anyasági támogatás szülés után. Hogy megnyugtassalak kicsit, mi rosszabb helyzetben voltunk, mert nem éltünk még együtt, és mire találtunk lakást már megszületett a baba. Viszont most 2 éves, jobban élünk mint előtte, összeházasodtunk, igaz hitelünk van, de így legalább nem dobhatnak ki bármikor az albérletből. Amikor másfél éves lett elkezdtem munkát keresni, de sehol nem találtam olyat ahová igazodni tudnék, csak napi 12 órás munka lett volna a helyi kisboltban, de ennyi időre nem tudtam volna megoldani a kicsi felügyeletét. Mindenképp akartunk második babát, így úgy döntöttünk vágjunk bele most, később talán, ha már mindketten elérik az óvodás kort nagyobb esélyem lesz munkát találni, de ez még nagyon a jövő. Szóval ne keseredj el, korábban jött baba mellett is van esély a jó életre, és ha nincs baba is történhet sajnos bármi gond, igaz a munka még nem jött nekem össze, de ezen kívül semmiben sem hátráltatta az életemet hogy így alakult. Boldog babavárást és babázást kívánok! :)
2018. ápr. 11. 06:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!