Törvény szerint napi hány órás munkaviszonytól vagyok
köteles ebédszünetet tartani?
Figyelt kérdés
6 órában dolgozom mivel gyed után mentem vissza dolgozni és a munkáltatóm napi fél óra kötelező ebédszünetet ír elő, tehát 6,5 órát kell bent lennem minden nap.
Ausztriában pl. úgy tudom, hogy napi 6 órás munkaviszonynál a munkáltató nem írhat elő kötelező ebédszünetet. Ez nálunk hogy van?
2017. okt. 4. 16:22
1/8 anonim válasza:
Nálunk is 6 órától van. De azt nem tudom hogy a törvény mit ír elő és máshol mi van
2017. okt. 4. 16:26
2/8 anonim válasza:
A törvény azt írja elő, mikor kötelező. Azt nem, hogy ennél kevesebbnél nem lehet.
2017. okt. 4. 18:03
3/8 anonim válasza:
MT alapján 20 perc munkaközi szünet jár neked. Az viszont a munkáltatón múlik, hogy ledolgoztatja-e.
(Én ismerek olyat is, aki ledolgoztatja / így a munkaidő 8 óra 20 perc/ és olyat is, aki eltekint a ledolgozástól.)
2017. okt. 4. 18:05
4/8 anonim válasza:
Ahogy az utolsó válaszoló írja, 6 óra után kötelezően jár 20 perc szünet. Azt a MT nem szabályozza, hogy ezt ledolgoztathatja-e vagy sem.
2017. okt. 4. 18:11
5/8 anonim válasza:
MT alapján 20 perc munkaközi szünet jár neked
Tévedsz, neki nem járna, mert a munkavégzés nem haladja meg a hat órát.
Hogy mégis kap, az a munkáltató döntése, de joga van hozzá.
2017. okt. 4. 18:12
6/8 anonim válasza:
Azt a MT nem szabályozza, hogy ezt ledolgoztathatja-e vagy sem.
De, szabályozza. Ugyanis Mt szerint a munkaközi szünet nem része a munkaidőnek. A felek megállapodásához köti, hogy a részévé teszik-e.
2017. okt. 4. 18:13
7/8 A kérdező kommentje:
Értem, tehát akkor a munkáltató mondhatja h 20 perccel tovább maradjak bent az ebédszünet miatt. És azt is mondhatja h az ebédszünet 30 vagy 60 perc legyen és annyival tovább kell bent maradnom a 6 órán felül?
2017. okt. 4. 18:35
8/8 anonim válasza:
Egész pontosan 5 óra 45 perc munkaidő után kötelező szünetet biztosítani. Ennyit dolgozhatsz egy huzamban. Igen, ha napi 30 perc szünetet ír elő, akkor azt ledolgoztathatja. Én is így dolgozok. Jogosan jár el. Sajnos a munkáltató a 30 percet ledolgoztathatja. Én egy nagy multinál dolgozok 17 éve. Vagy mond neki, hogy 5 óra 45 percet dolgozol egy nap és utána mehetsz haza. De sajnos a plusz 15 perc munka miatt köteles pihenőt adni. Azért ad 30 percet, mert azt az Munka Törvénykönyve szerint ledolgoztathatja. Ergo, ő jár jobban.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!