Mennyi most a max csed bruttó összege? Mekkora jövedelem kell hozzá? Ugyanolyan mint a gyed?
Nos a csednek is van maximumam egy bizonyos esetben.
leirom az én esetemet.
a munkahelyemen 2015.novembertől vagyok.Akkor meg még decemberben minimált kaptam.januártól emelt bért.Viszont mivel a csed számitásánál beleszámitott a minimálbéres időszak igy kevesebbet kaptam sajnos.
most ha visszamegyek dolgozni,legalább egy hónapra,még mindig nem kapom meg azt ami a szerződés szerinti bérem szerint járna csak ha dolgozok 4 hónapot,és nem megyek tp-re.Ha nincs 4 hónapom,de legalább 1 hónapom van,aktiv munkába akkor a minimálbér 2x-se lesz az alapom,ami azért jóval több,mint amit a kedvezmény szabály szerint kapnék,viszont ilyen esetben be van maximalizálva,hogy nem lehet több a minimálbér kétszeresénél.(a bruttóm)
Nos mutatok egy példát a számolásra.
1.eset
A havi munkabéred állandó.Fix havi bruttó 160.000 Ft
ekkor a 160.000*0,7 = 112.000 Ft
ebből levonod a járulékot (csak SZJA 15%)
112.000 Ft * 0,85 = 95.200 Ft
Ennyit fogsz kapni CSED-nek adókedvezmény nélkül.Ha igényled az adók.-t akkor igazából megkapod a 112.000-et
2.eset
Ha változó a béred,merthogy műszakpótlék,jutalom bármi jön rá,és ez nem állandó,akkor össze kell adni ezeket a havi béreket,és elosztani 180 nappal.Akkor kijön,hogy egy napra kb mennyit kaphattál(átlag).
mondjuk 180 nap alatt kerestél 800.000Ft-ot
akkor 800.000/ 180nappal = 4444 Ft/ nap.
Ezt beszorzom 30nappal.
4444*30nap = 133.320 Ft Ennyi lesz az alapod(bruttó)
és innentől ugyanaz a menet,mint az első esetben.
Ennek a 70% a csed,ebből levonod a 15% szja-t aztán kész.
Ha nincs 180 nap bérezetted,akkor 120 napot keresnek,ha van annyi és legalább fél éve tart a jogviszonyod,akkor ugyanigy kiszámolják csak 4 havi adatokkal.
Visont ha nincs fél éves munkaviszonyod,akkor a minimálbért veszik alapul.
Gyednél ugyanez a szisztéma,vagyis a csed alapja lesz a gyed-é is nem kell ujraszámolni,csak abból vonnak még 10% nyugdijjárulékot is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!