Kaphatja e apa a gyedet a nagyra és én a gyest a kicsire?
Én úgy tudom, hogy ebben az esetben a férjed kaphatja a gyedet és gyest is egyszerre, akkor us, ha dolgozik. Te nem kérheted külön a gyest, csak akkor, ha a férjed mar nem kap gyedet. Nyugodtan kérdezz egy tb ügyintézőt! Jól mondták az előző csoportban.
Szóval kaphat mindent a férjed, és ha te nem mész dolgozni, hanem maradsz a gyerekekkel, akkor fizetned kell magad után a tb- t.
Mivel a nagy is 18 hós lesz a kicsi születésekor, rá még gyed jár, a kicsire meg csed, gyes majd 24 hos kora után jár. Csedet csak te tudod igényelni, hat hos kora után apa a gyedet, de akkor a nagy már két éves lesz és a gyes jár majd rá.
Szóval olyan nincs, hogy te cseden a kicsivel, férj gyeden a nagyobbal. Jól gondoljátok at! Egyvalaki kaphatja az ellátásokat a családban.
Az első hülyeséget írt!!! Ha apa gyeden van, te nem lehetsz gyesen másik gyerekkel. Az ellátásokat egyszerre csak 1 szülő veheti igénybe. Gondolom te nem vagy jogosult csedre, de erről nem írtál semmit! Lehetőségek:
1. A kicsi születésekor apa lemondja a gyedet és te mind a 2 gyerekre megigényled a gyest, majd a legkisebb fél éves kora után a kicsire megigényli a gyedet, a nagyra meg a gyest.
2. A kicsi születésekor apa igényli meg a gyest a kicsire, így a nagyra kapja tovább a gyedet,viszont ebben az esetben nem dolgozhat a kicsi fél éves koráig!!
3. A kicsi születésekor rá nem igényeltek gyest, csak csp-t, a nagyra kapja apa tovább a gyedet, majd mikor a nagy betölti a 2 évet, akkor te megigényled mind a 2 gyerekre a gyest, így biztosítva leszel te is. Ha jogosult vagy csedre, akkor más a helyzet. Az 1-es v. 3-as variációt ajánlom.
4: Amikor a nagy betölti a 2 évet, akkor a kicsi már fél éves lesz, és az apa kérhet rá GYED-et.
Minden ellátásnak egy kézben kell lennie, nincs kiskapu.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!