GYED-GYES kérdés?
A helyzet az, hogy plusz adókedvezménnyel dolgozom (nem magam miatt, ez a munkakör/munkahely saját kedvezménye, a hátterét nem ismerem). Szóval a lényeg az, hogy kevesebb az adó, amit levonnak, cserébe pl. nyugdíjjárulék és hasonlók csak minimális van, mintha minimálbéren lennék. Ezzel együtt természetesen csak az alanyi jogon járó juttatások vannak, ha gyereket vállalok, szóval GYES.
Futólag említettek olyat, hogyha bejelentem, hogy gyerekvállalásra készülök, akkor egyénileg a munkáltató másképp adóztat (kb -10ezer lesz a nettó havonta így), hogy jogosult legyek a GYED-re is majd.
Na de ezzel kapcsolatban merült fel bennem a kérdés, hogy mennyi ideig kell ezt a plusz járulékot fizetni, hogy a jogosultság fennálljon?
Próbáltam neten utánakeresni, de bizonyára nem jó kulcsszavakkal, mert erről nem találtam semmit. Munkaügyeshez hozzánk bejutni meg külön rémálom, hogy ezt ki lehessen deríteni...
Be vagyok jelentve, van TB-m is. Médiában dolgozom, ez kifejezett ennek szóló adókedvezmény. Adóbevallás idénre pipa, tökéletesen szerepel benne minden. :)
Mivel nem vagyok könyvelő, ezért számomra a pontos adókulcsok lebontása kínai, de teljesen szabályos a dolog. Adót most is vonnak, csak kevesebbet, a plusz járulékokból csak azt, amit nagyon muszáj. Ezt a mínusz tízest csak kollegától hallottam, forintra pontosan nem tudom.
De akkor, ha jól értem, akkor lényegében most olyan, mintha nem dolgoznék, tehát legalább egy évig kellene fizetnem gyerekvállalás előtt a plusz járulékot. Ilyen formán nem is gondoltam bele, de jogos a dolog. Köszönöm a választ! :)
Hiába dolgozol a médiában, az ott dolgozókra nincs külön jogszabály :( Ebből élek, tudom.
Ekhozni lehet nekik de csak akkor, ha más jogviszonyban legalább a minimálbér után megvan a járulékfizetés. Semmi más kedvezmény nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!