GYED-GYES kérdés?

Figyelt kérdés

A helyzet az, hogy plusz adókedvezménnyel dolgozom (nem magam miatt, ez a munkakör/munkahely saját kedvezménye, a hátterét nem ismerem). Szóval a lényeg az, hogy kevesebb az adó, amit levonnak, cserébe pl. nyugdíjjárulék és hasonlók csak minimális van, mintha minimálbéren lennék. Ezzel együtt természetesen csak az alanyi jogon járó juttatások vannak, ha gyereket vállalok, szóval GYES.

Futólag említettek olyat, hogyha bejelentem, hogy gyerekvállalásra készülök, akkor egyénileg a munkáltató másképp adóztat (kb -10ezer lesz a nettó havonta így), hogy jogosult legyek a GYED-re is majd.

Na de ezzel kapcsolatban merült fel bennem a kérdés, hogy mennyi ideig kell ezt a plusz járulékot fizetni, hogy a jogosultság fennálljon?

Próbáltam neten utánakeresni, de bizonyára nem jó kulcsszavakkal, mert erről nem találtam semmit. Munkaügyeshez hozzánk bejutni meg külön rémálom, hogy ezt ki lehessen deríteni...

2017. ápr. 17. 19:33
 1/10 anonim ***** válasza:
Amiről te beszélsz,a magzati,később családi adókedvezmény.A terhesség 91.napjától igényelheted a magzatit,és addig tart,amíg a baba meg nem születik.Utána igényelni kell a családi adókedvezményt.Ennek összege nettó 10 ezer forint,egy eltartott gyermek esetén.
2017. ápr. 17. 19:40
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Elolvastam újra.Most már èrtem.Nem vagy bejelentve,és ha gyereket akarsz,akkor a munkáltató bejelent,de kevesebb bérre.Persze,hogy nem találsz róla semmit.Mert ez nem legális.
2017. ápr. 17. 19:44
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Te jó ég... 100% hogy nem vagy bejelentve. Ami azért gáz, mert nyugdíjad se lesz. Ügyfélkapun utána kéne nézned a dolgoknak. Amúgy szülést megelőzően kell 365 nap bejelentett munka (2 éven belül). De ha ez szerinte 10000Ft különbség, még ekkor se jelentene be rendesen szerintem.
2017. ápr. 17. 20:27
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem akarlak elkeseríteni, de téged csúnyán átvernek. Nincs ilyen kedvezmény, ami munkakörre meg munkahelyre él...
2017. ápr. 17. 20:32
 5/10 A kérdező kommentje:

Be vagyok jelentve, van TB-m is. Médiában dolgozom, ez kifejezett ennek szóló adókedvezmény. Adóbevallás idénre pipa, tökéletesen szerepel benne minden. :)

Mivel nem vagyok könyvelő, ezért számomra a pontos adókulcsok lebontása kínai, de teljesen szabályos a dolog. Adót most is vonnak, csak kevesebbet, a plusz járulékokból csak azt, amit nagyon muszáj. Ezt a mínusz tízest csak kollegától hallottam, forintra pontosan nem tudom.

De akkor, ha jól értem, akkor lényegében most olyan, mintha nem dolgoznék, tehát legalább egy évig kellene fizetnem gyerekvállalás előtt a plusz járulékot. Ilyen formán nem is gondoltam bele, de jogos a dolog. Köszönöm a választ! :)

2017. ápr. 17. 22:04
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Hiába dolgozol a médiában, az ott dolgozókra nincs külön jogszabály :( Ebből élek, tudom.

Ekhozni lehet nekik de csak akkor, ha más jogviszonyban legalább a minimálbér után megvan a járulékfizetés. Semmi más kedvezmény nincs.

2017. ápr. 17. 22:20
 7/10 anonim ***** válasza:
Ez nagyon gyanus...
2017. ápr. 17. 22:28
 8/10 A kérdező kommentje:
Utolsó, ez lesz az szerintem. Mert nálunk kétfelé bontják a fizut, mármint egyik részéből megy a tb meg az egyéb (kb. minimálbér szinten - gondolom ez az, amit írtál), és a maradék a kedvezményes. A kettőt összeadva/átlagolva kb. 18% az össz levonás. Mikor beléptem, elmagyarázták egyszer, hogy miképp vonják le a járulékot, de borzasztó láma vagyok ezekhez. :( Nekem csak a lényeges infók voltak a fontosak, hogy TB van, nyugdíj nem igazán, plusz gyerekvállalás esetén is szólni kell a plusz járulék miatt. Meg hogy nagyjából ki tudjam számolni magamnak, hogy mennyi pénzt kapok a műszakok után. :)
2017. ápr. 17. 22:28
 9/10 anonim ***** válasza:
Nekem itt valami bűzlik..ha minimálbérre lennél bejelentve, akkor is járna valamennyi GYED, sőt CSED is, maximum nem nagy összeg (70-80ezer Ft), de jobb, mint a semmi. Ha a cég kap adókedvezményt, az téged nem érint. Ha te kapsz pl. családi adókedvezményt, az teljesen más. A másik, hogy olyan nincs, hogy a cég azt az adót fizeti, amit "nagyon muszáj". Vannak kötelező adók és kész. Én a helyedben elmennék egy magán könyvelőhöz (nem a cég könyvelőjéhez!!) és megmutatnám azt az adóbevallást is neki. Szerintem téged szépen át akarnak verni. Ja, a kérdésedre válaszolva: Akkor jár a GYED, ha a gyerek születését megelőző 2 évben 365 napod biztosított volt (tehát be voltál jelentve), akár megszakításokkal is. És az összeget a bejelentést megelőző 3 hónap előtti visszaszámított 180 nap átlagbére alapján számolják.
2017. ápr. 18. 19:46
 10/10 anonim ***** válasza:
9, már kiderült, hogy ekhós. Minimálbér után fizetik az adót, járulékokat, a bére többi része pedig ekho szerint adózik, teljesen legális bizonyos területeken.
2017. ápr. 18. 19:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!