Mennyi szabadságom lesz?

Figyelt kérdés

2016 szeptemberében szültem, előtte kivehettem az egész éves szabimat, 23 napot.

Mennyi szabim lesz, mikor visszamegyek, és mennyit lesz kötelező ebből egyből kivenni? 2018. 09-ben megyek vissza valószínű, ha jól számoltam, elvileg 15 napom lenne ami az itthonlévő időre jár (2017.02-ig voltam csed-e, utána az első 6 hó gyedre jár tudtommal.).

Azt nem tudom, hogy a gyerkőc után járó +2nap az csak a visszatérés után lép életbe, vagy az itthon töltött időre is jár?

2017. márc. 21. 13:24
 1/5 anonim ***** válasza:

Melyik évben születtél és mikor kezdted meg a csedet?

Egyébként abban az évben jár először a plusz két nap, amikor megszületik, tehát az otthon töltött időre járó szabadságba is beleszámít a két nap.

A szülési szabadság (csed) idejére, és a fizetés nélküli szabadság (gyed) első 6 hónapjára jár szabadság, de te a csed alatt igénybe vehető szabid egy részét már kivetted, ha tavaly 23 napot kivettél.

A pontos számhoz viszont kellenek még infók.

2017. márc. 21. 13:29
 2/5 A kérdező kommentje:

'90ben, de közalkalmazott vagyok, itt nem az életkort, hanem az eltöltött éveket nézik. 2013 februárja óta dolgozom (közvetlen diploma után már dolgoztam). Tavaly 24 napot vehettem ki, mert ugye jár a +, de azt mondták, időarányosan, vagyis mivel szeptemberi gyerek, ezért csak 1 nap jár. A csedet 2016 augusztusában kezdtem meg.

Az alapszabim 21+2 volt tavaly, mert F2ben vagyok, erre kaptam a +1 napot a gyerek miatt.

2017. márc. 21. 14:09
 3/5 anonim ***** válasza:

A gyerek utáni pótszabit nem lehet arányosítani a születés évében és a 16. életév betöltésének évében. Tehát tavalyra is jár a 2 nap szabi.

A szabid mikor visszamész (gondolom közben nem fog ugrani a fizetési fokozatod, bár akkor sem sok napról beszélünk :))Kevesebb, mint egy évnyi lesz, mert ha jól értelmezem a kiírásod, te tavaly 24 napot vettél ki, pedig időarányosan (augusztusig pontosan tudni kellene mikor kezdted a csedet) kb 14 nap szabi járt volna. A csed gyed időszakára kb 1 évnyi szabi jár. Neked ebből lejön amit kivettél előre tavaly, vagyis olyan 15 nap szabid lesz. De mivel nem írtál pontosan időpontokat ez 1-2 nappal eltérhet.

Nem írtad pontosan, hogy mikortól vagy cseden. A lényeg, úgy számolj, hogy 23/365 és azt szorozd meg annyi nappal ameddig tavaly dolgoztál. Az lett volna a csed megkezdéséig járó időarányos szabid. Vagyis annyit tudtál volna kivenni, ha a munkáltató nem adta volna ki neked az összeset. O

2017. márc. 22. 09:40
 4/5 anonim ***** válasza:

F2-ben valóban 21+2 nap szabadság jár, de a gyerek után mindkét nap jár, függetlenül attól, hogy adott évben mikor születik.

Az éves szabadságod tehát 25 nap volt 2016-ban. A csed megkezdése előtt alapvetően arányosan szokás kivenni a szabadságot, de te kivettél 23 napot, így végül 2016-ról 2 nap szabadságod maradt.

Szabadság a szülési szabadság (csed) és a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (gyed) első 6 hónapjára jár. A általad írtak alapján 2017. augusztusáig terjedő időszakra kell számítani a szabadságot, akkor telik le a fél év a gyed-ből. 2017-ben a szabadságod szintén 21+2+2 nap, ezt a 25 napot kell arányosítani 7 hónapra, az kerekítve 15 nap. Mivel nem napra pontosan írtad a dátumokat, így ez nem egészen pontos számítás (2 hét eltérés, már simán 1-2 napot jelent)

Mikor visszamész dolgozni, akkor a felgyűlt szabadságod 2016-ból 2 nap, 2017-ből pedig kb. 15 nap lesz.

Illetve mikor visszamész, arra az évre arányosan jár a tárgyévi szabadságod.

2017. márc. 30. 15:07
 5/5 A kérdező kommentje:
köszi! (teljesen napra pontosan nem emlékszem, mikor kezdtem a csedet)
2017. márc. 30. 15:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!