Mennyi szabadságom lesz?
2016 szeptemberében szültem, előtte kivehettem az egész éves szabimat, 23 napot.
Mennyi szabim lesz, mikor visszamegyek, és mennyit lesz kötelező ebből egyből kivenni? 2018. 09-ben megyek vissza valószínű, ha jól számoltam, elvileg 15 napom lenne ami az itthonlévő időre jár (2017.02-ig voltam csed-e, utána az első 6 hó gyedre jár tudtommal.).
Azt nem tudom, hogy a gyerkőc után járó +2nap az csak a visszatérés után lép életbe, vagy az itthon töltött időre is jár?
Melyik évben születtél és mikor kezdted meg a csedet?
Egyébként abban az évben jár először a plusz két nap, amikor megszületik, tehát az otthon töltött időre járó szabadságba is beleszámít a két nap.
A szülési szabadság (csed) idejére, és a fizetés nélküli szabadság (gyed) első 6 hónapjára jár szabadság, de te a csed alatt igénybe vehető szabid egy részét már kivetted, ha tavaly 23 napot kivettél.
A pontos számhoz viszont kellenek még infók.
'90ben, de közalkalmazott vagyok, itt nem az életkort, hanem az eltöltött éveket nézik. 2013 februárja óta dolgozom (közvetlen diploma után már dolgoztam). Tavaly 24 napot vehettem ki, mert ugye jár a +, de azt mondták, időarányosan, vagyis mivel szeptemberi gyerek, ezért csak 1 nap jár. A csedet 2016 augusztusában kezdtem meg.
Az alapszabim 21+2 volt tavaly, mert F2ben vagyok, erre kaptam a +1 napot a gyerek miatt.
A gyerek utáni pótszabit nem lehet arányosítani a születés évében és a 16. életév betöltésének évében. Tehát tavalyra is jár a 2 nap szabi.
A szabid mikor visszamész (gondolom közben nem fog ugrani a fizetési fokozatod, bár akkor sem sok napról beszélünk :))Kevesebb, mint egy évnyi lesz, mert ha jól értelmezem a kiírásod, te tavaly 24 napot vettél ki, pedig időarányosan (augusztusig pontosan tudni kellene mikor kezdted a csedet) kb 14 nap szabi járt volna. A csed gyed időszakára kb 1 évnyi szabi jár. Neked ebből lejön amit kivettél előre tavaly, vagyis olyan 15 nap szabid lesz. De mivel nem írtál pontosan időpontokat ez 1-2 nappal eltérhet.
Nem írtad pontosan, hogy mikortól vagy cseden. A lényeg, úgy számolj, hogy 23/365 és azt szorozd meg annyi nappal ameddig tavaly dolgoztál. Az lett volna a csed megkezdéséig járó időarányos szabid. Vagyis annyit tudtál volna kivenni, ha a munkáltató nem adta volna ki neked az összeset. O
F2-ben valóban 21+2 nap szabadság jár, de a gyerek után mindkét nap jár, függetlenül attól, hogy adott évben mikor születik.
Az éves szabadságod tehát 25 nap volt 2016-ban. A csed megkezdése előtt alapvetően arányosan szokás kivenni a szabadságot, de te kivettél 23 napot, így végül 2016-ról 2 nap szabadságod maradt.
Szabadság a szülési szabadság (csed) és a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (gyed) első 6 hónapjára jár. A általad írtak alapján 2017. augusztusáig terjedő időszakra kell számítani a szabadságot, akkor telik le a fél év a gyed-ből. 2017-ben a szabadságod szintén 21+2+2 nap, ezt a 25 napot kell arányosítani 7 hónapra, az kerekítve 15 nap. Mivel nem napra pontosan írtad a dátumokat, így ez nem egészen pontos számítás (2 hét eltérés, már simán 1-2 napot jelent)
Mikor visszamész dolgozni, akkor a felgyűlt szabadságod 2016-ból 2 nap, 2017-ből pedig kb. 15 nap lesz.
Illetve mikor visszamész, arra az évre arányosan jár a tárgyévi szabadságod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!