Miért nem lehet CSED alatt keresőtevékenységet folytatni?
szerintem azért elég kevesen lennének képesek egy 3 hónapos gyerek mellett dolgozni, akár otthon is. a legelején egész napos teendő figyelni, beletanulni az anyaságba.
fél év nem sok idő, utána lehet.
A CSED igaz hogy a fizetés 70%-a, viszont csak szja-t vonnak belőle, járulékokat nem, mint fizetés esetében, ezáltal kiegyenlítődik, és közel akkora összeg lesz, mint a fizetés. Plusz még csp meg adókedvezmény. Az meg hogy a költségek nőnek hát igen, de erre normális esetben felkészül a család mikor gyereket vállal.
Egyébkét nincs gátolva az anyuka. Nyugodtan dolgozhat, ha annyira akar, csak akkor le kell mondani a CSED-ről. Már az is elég egyedülálló nálunk, hogy a GYED mellett lehet korlátlanul dolgozni, ne legyünk már elégedetlenek, hogy akkor CSED alatt miért nem. Azért az első pár hónapban legyen már a gyerek az első, és ne a pénz hajhászára menjen a hangsúly.
Számold ki netes kalkulátorral, nekem kb 2000 ft-al volt kevesebb.
Ha nagyon muszáj, akkor dolgozz feketén. De őszintén szólva nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez nálad csak kifogás.
Nem tudom, hogy ki hogyan van vele, de nekem eszembe sem jutott a munka, amikor a babucim megszületett. Konkrétan pisilni alig jutottam el, nemhogy dolgozni mellette. :)
Akkor még GYED alatt sem lehetett, csak GYES alatt...
Nem tudom milyen jellegű az a távmunka, de ha rendesen bejelentett munkaviszony, akkor azután ugyanúgy megkapod a csedet, gyedet (ha szüléskor legalább 365 napja fennáll).
Amúgy meg ha ennyire nagy érvágás az az 5,5 hónap csed, akkor tényleg ne vállalj gyereket. Minél nagyobb, annál többe kerül, és 3 év után már csak a fizut kapod, nincs plusz ellátás mellé (a családi pótlékon kívül).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!