Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Miért nem lehet CSED alatt...

Miért nem lehet CSED alatt keresőtevékenységet folytatni?

Figyelt kérdés
A gyerek érkezésével a költségek nőnek, de az otthon maradó szülő jövedelme csökken, a gyerekvállalás nem betegség, és vannak olyan tevékenységek, amiket otthonról is lehet végezni, miközben a gyereket is el tudja látni az ember. Mi az indok? Mire hivatkoznak, amiért gátolják az anyákat az akár otthoni távmunka végzésben, ha egyébként a nő erre képes lenne akár már nem sokkal a szülés után is?
2017. márc. 9. 12:14
 1/9 anonim ***** válasza:
85%
Talán azért, hogy legalább addig "csak" a gyerekkel foglalkozzon az anyuka. Ki lehet bírni azért hat hónapot munka nélkül!! Utána már lehet dolgozni.
2017. márc. 9. 12:17
 2/9 anonim ***** válasza:
81%

szerintem azért elég kevesen lennének képesek egy 3 hónapos gyerek mellett dolgozni, akár otthon is. a legelején egész napos teendő figyelni, beletanulni az anyaságba.

fél év nem sok idő, utána lehet.

2017. márc. 9. 12:19
 3/9 anonim ***** válasza:
87%
A CSED általában van annyi, mint a munkabér, tehát nem csökken a család bevétele.
2017. márc. 9. 13:04
 4/9 anonim ***** válasza:
55%

A CSED igaz hogy a fizetés 70%-a, viszont csak szja-t vonnak belőle, járulékokat nem, mint fizetés esetében, ezáltal kiegyenlítődik, és közel akkora összeg lesz, mint a fizetés. Plusz még csp meg adókedvezmény. Az meg hogy a költségek nőnek hát igen, de erre normális esetben felkészül a család mikor gyereket vállal.

Egyébkét nincs gátolva az anyuka. Nyugodtan dolgozhat, ha annyira akar, csak akkor le kell mondani a CSED-ről. Már az is elég egyedülálló nálunk, hogy a GYED mellett lehet korlátlanul dolgozni, ne legyünk már elégedetlenek, hogy akkor CSED alatt miért nem. Azért az első pár hónapban legyen már a gyerek az első, és ne a pénz hajhászára menjen a hangsúly.

2017. márc. 9. 15:07
 5/9 A kérdező kommentje:
Én pl. azért nem merek gyerekvállalásban gondolkodni (pedig már elmúltam 30), mert nekem ez nagy kiesés lenne. Másodállásban dolgozom távmunkában jelenleg, és így is kell az a pénz, ráadásul szívesen csinálom, tehát olyan tevékenység nekem ez főállás mellett, amivel szeretek is foglalkozni.
2017. márc. 9. 16:04
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
De miért lenne nagy kiesés? Amúgy meg nincs rá semmi garancia, hogy annyira könnyű lesz vele, hogy pár hét után már dolgozni is legyen időd, energiád mellette.
2017. márc. 9. 16:25
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Számold ki netes kalkulátorral, nekem kb 2000 ft-al volt kevesebb.

Ha nagyon muszáj, akkor dolgozz feketén. De őszintén szólva nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez nálad csak kifogás.

2017. márc. 9. 16:55
 8/9 anonim ***** válasza:

Nem tudom, hogy ki hogyan van vele, de nekem eszembe sem jutott a munka, amikor a babucim megszületett. Konkrétan pisilni alig jutottam el, nemhogy dolgozni mellette. :)

Akkor még GYED alatt sem lehetett, csak GYES alatt...

2017. márc. 13. 17:57
 9/9 anonim ***** válasza:

Nem tudom milyen jellegű az a távmunka, de ha rendesen bejelentett munkaviszony, akkor azután ugyanúgy megkapod a csedet, gyedet (ha szüléskor legalább 365 napja fennáll).

Amúgy meg ha ennyire nagy érvágás az az 5,5 hónap csed, akkor tényleg ne vállalj gyereket. Minél nagyobb, annál többe kerül, és 3 év után már csak a fizut kapod, nincs plusz ellátás mellé (a családi pótlékon kívül).

2017. márc. 13. 23:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!