17 hónap munkaviszonnyal fogok szülni. Kevesebb juttatás jár emiatt, vagy dolgoztam eleget?
Elég. 2 éven belül kell 365 nap (+a szülés napján fennálló biztosítási jogviszony, ami ugyanakkor nem azt jelenti hogy a munkahelyről kell menni szülni).
Táppénzen még sose voltál?
A szülés várható ideje előtt 28 nappal már megkezdhető a CSED.
Ha mégse bírnád addig a munkát, táppénz arra az időszakra. Ez 50 %, mert nincs 2 éved (60 %-hoz annyi kellene).
Igen, CSED után GYED, és apuka is igényelheti, de munka mellett is.
Azt már inkább nem fejtegetem, hogy minek a gyerek, ha csak fél évet akarsz rászánni.
Miért nem írsz ki kérdést?
Terhes nő nem dolgozhat éjszaka és nem is túlóráztatható. Ehhez elég szólni a munkáltatódnak, hogy bocsi, ne ossz be, mert gyereket várok!
Táppénz csakis keresőképtelenség esetén jár. A nincs kedvem dolgozni, nem ok. A terhes vagyok sem ok.
A terhes vagyok és az eü-i állapotom indokolja, hogy otthon pihenjek = ez jogosít csak táppénzre.
Sokan akkor is a táppénz választják, ha a munkakörük nem alkalmas terhesek számára, holott ekkor 1) köteles a munkáltató terhesen is végezhető munkát ajánlani; 2) ha nem tud, távolléti bért fizet, ami 40 %-kal több, mint a táppénz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!