Lehet gyes mellett tanulni?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Jelenleg gyesen vagyok a 9 éves lányommal ( tartós beteg, de van kisebb gyerkőc is). Itt nem lehet munkát találni, mindenki közmunkás vagy a munkaügyi általi tanfolyamon tanul. Nekem elég korán jött a gyermek, nem akartam elvetetni, 18 voltam, így érettségim van csak.

Azt tudom, hogy gyes mellett be lehet jelentkezni a munkaügyibe, mint álláskereső, csak semmilyen segélyt nem tudok igényelni, de nem is ez a cél.

A helyi óvodában azt mondta az óvónő, hogy ha megszerzem az okj-s dadus végzettséget, azonnal felvesz. Ezt szeretném megszerezni. A munkaügyi központ szervezésében van is ilyen, szeptemberben is indul majd.

A kérdésem arra irányul, hogy igénybe tudom e venni a központ által finanszírozott tanfolyamot, vagy csak úgy, ha én fizetem? Vagy esetleg lehet e ilyen esetben kedvezményt vagy részletfizetést kérni?

2016. nov. 24. 17:13
 1/7 anonim ***** válasza:
Az OKJ-s tanfolyamokért ugyanúgy kell a kismamáknak is fizetni, mint mindenki másnak. Állami támogatást az kaphat, akinek még nincs OKJ-s szakmája, nekik a képzés teljes díját kifizeti az állam. Az ügyintézést a jobb helyeken az iskola teljes egészében magára vállalja, máshol az arra jogosultnak kell elintéznie, ezért érdemes erről előre tájékozódni az iskolában.
2016. nov. 24. 17:36
 2/7 A kérdező kommentje:
Nekem csak egy érettségim van, nincs okj-s képesítésem. Köszönöm az infót!
2016. nov. 24. 18:33
 3/7 anonim ***** válasza:

Ha a központ indítja,ingyenes. Ha te keresel képzést,akkor nem az. Kivéve ha ingyenes felnőtt képzést találsz.

Sok helyen akad kismamáknak kedvezmény,de egy tanfolyam 100 ezres összegekben van vizsgával együtt.

2016. nov. 24. 19:37
 4/7 Orfeus ***** válasza:

Fél infókat adtok szegénynek.

Az állam bevezette, hogy a második OKJ elvégzése is ingyenes nappali, illetve esti képzésben. Korhatár nélkül lehet jelentkezni estire, nappalira csak 25 éves korig.

Tehát neked csak érettségid van. Felmész az iskola honlapjára, megnézed milyen képzések indulnak estin, és simán jelentkezel, aztán kész. 2 szakmát is le tudsz tenni, technikumot, akármit.

A munkaügyi által indított képzések, főleg ha regisztrált munkakereső vagy, akkor ingyenes. Elég nehéz bekerülni, mert nagyon sokan jelentkeznek akiknek érettségi sincs, és őket hamarabb felveszik. Szóval erre ne alapozz, de ha sikerülne ez a legjobb választás.

Ezek általában max 1 éves képzések. Vannak rész-szakképesítések is, mindenféle.

Tehát röviden.

Ha munkaügyibe mész, és felvételt nyersz, akkor pénzt is kapsz érte, de oda elég sűrűn be kell járni úgy tudom. Viszont rövid idő alatt megvan a szakma.

Ha tanfolyamszervezőhöz mész, akkor súlyos 100.000-ekről lehet szó, de keveset kell bejárni, és viszonyag itt is gyorsan a kezedbe van a szakma.

Iskola rendszerű képzésben pedig estin 1-2 éves képzések vannak. Általában 2. Oda megvan hogy heti 2-3 alkalom. Viszont ide nem kell fizetni.

Szóval 3 lehetőséged van. A munkaügyi lenne a legjobb, gyorsan megvan, és havi szinten kapsz 25-45.000 ft-ot, szakmától függően.

2016. nov. 28. 03:15
 5/7 anonim ***** válasza:

Ugyanezt irtam le mint a hármas de nem baj.

A munkaügyisek már csak 3-4hónaposak,és le van adva nekik milyen embereket kell felvenni. Bőrszín,nem,végzettség.

Az ingyenes felnöttképzés 25felett is van ha nincs szakma egy se. De heti 3c be kell járni. Hirdetik bőszen munka mellett végezhetőnek,de fél2-töl estig kell menni.

Én se tudtam munka mellé vállalni.

2016. nov. 28. 18:49
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Minden megoldás oké, ami ingyenes. Nem állunk úgy anyagilag, hogy százezreket beleöljek, sajnos. De itt nem tudok, csak így elhelyezkedni. Sok hiányszakma van itt, ezek érdekelnek is. 5 év múlva költözünk, jó lenne addig pár éves tapasztalatot szerezni.
2016. nov. 28. 19:19
 7/7 Orfeus ***** válasza:
Igen ezt írtad eléggé tőmondatokkal. Továbbá úgy gondolom az sem mindegy hogy mennyi időbe telik elvégezni.
2016. nov. 30. 18:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!