Táppénz + családi adókedvezmény, ez most hogy müködik?
Nem a bruttó béred 60 %-a a kézhez kapott táppénz!
Hanem annyi a bruttó táppénzed, amiből még szépen levonnak mindent.
Az adókedvezményt olyannak érdemes igénybe venni akinek a fizetese elég magas.
Mondom a mi példankat.
A én fizum 95.000 ft
Apáe 180.000 ft.
Az első gyerekre én is igénybe vehettem volna mert a többi levonás mellett bőven belefért volna.
Apáe egyértelmű.
A 2. gyerek megszületése után ami most ugye emelkedett (adókedvezmény) 25.000 ft.
Ezt az én fizum vagyis most fizetés nélküli szabival talán még megtudnám igényelni de inkább apa jövedelme a biztos, mert neki van annyi a nettója bőven kifutja megadják neki.
A 3. gyerekre az adókedvemzényt nekem már esélyem se lenne igénybe venni mert 99.000 ft. Az én fizum meg 95.000 ft. A mai gyeden meg 85.000 ft. (Ezek nettó számok)
Tehát megint csak apa fizuja az ami elég ahhoz hogy megadják minden levonasa mellett.
Ám a táppénz a fizetésed 65%-a
Szerintem nincs annyi adód kijöjjön belőle a 25.000 ft. Mert én a rendes fizum mellett se kaptam meg most meg plábe nem hogy gyeden vagyok.
Apa ha jobban keres neki kell átadni. Nincs azzal semmi baj.
Az adókedvezményt akkor is igénybe lehet venni, ha nem elég magas a fizetésed az egész igénybevételéhez. Mivel adókedvezmény, ezért nem plusszban kapsz pénzt a fizudhoz, hanem ennyivel kevesebb adót fizetsz, két gyerek esetén bruttó 166660 Ft (ennyivel kevesebb pénzből fizetsz adót), ami nettó 25000. A lehetőségeid:
1. elég magas a fizetésed, igénybe veszed egyedül.
2. megosztva veszed igénybe az apával, te egy gyerekre, ő egy gyerekre, vagy te 60000 Ft-ot ő meg 100000 Ft-ot.
3. Igénybe veszed most, amennyit tudsz, januárban kapsz egy igazolást arról, hogy mennyi adókedvezményt vettél igénybe, az igénybe nem vett összeget utólag igényelheted vissza te vagy az apa a jövő évi adóbevallásnál az éves fizetésedből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!