Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Ha adóbevalláskor egy összegbe...

Ha adóbevalláskor egy összegben igénylem a családi adókedvezményt, akkor mikor és kinek kell a formanyomtatványt kitöltve oda adnom?

Figyelt kérdés

A könyvelőm azt mondta, hogy elég adóbevalláskor neki és ő visszaigényli a bevallásomban...de szerintem a munkáltatómnak is tudnia kell "papír formában" róla, nem?

Letöltöttem,de nem tiszta az I-es blokkban pár dolog.

pl.:

4. A fentiek alapján nyilatkozom, hogy a családi adókedvezményt

a.) .......forint összegben kívánom igénybe venni.

Milyen összeget kell ide írni? A 10.000-et?

Ugyan itt a 3-as pontnál meg akkor kell X-et tenni,ha éves visszatérítést kérek, tehát ne havonta számolják hozzá a fizetésemhez?

Na és persze hol kell ráírni a dátumot, ahonnan 91. naposnak számít az ember?

2016. aug. 16. 09:50
 1/5 anonim ***** válasza:

Nem, akkor nem kell semmit leadni a munkáltatódnak.

Hisz ő így is úgy is levonja, és befizeti az SZJA-dat.

Az, hogy te abból igényelsz vissza valamikor, őt már nem érinti.

csak akkor, ha bérszámfejtésnél figyelembe kell venni (tehát ha havonta kérnéd).

Bár ez könyvelőtől függ. Nálunk azt mondta a könyvelő, hogy ő nem gyűjt papírt, ezért ne adjak neki semmit. Férjemék könyvelője kérte kitöltve, hogy nem vesszük igénybe... (én a mi könyvelőnknek hiszek)

Hisz ha nem adsz le semmi papírt, akkor nem tud mi alapján számfejteni a könyvelő. Ő csak azt tudja elszámolni, amiről nyilatkozol. A semmiről meg felesleges nyilatkozni.

(ja, és mi nem a munkáltatótól kérjük az adóbevallás elkészítését, hanem mindkettőnkét én csinálom)

2016. aug. 16. 09:54
 2/5 anonim ***** válasza:

Cirka 15 éve saját magam csinálom az adóbevallásokat, így pontosan tudom, hogy:

A munkáltató felé semmit sem kell leadni, ha az a tervem, hogy majd bevalláskor kérem vissza egy összegben.

Nyilatkozni sem kell, hogy nem kérem.

2016. aug. 16. 10:03
 3/5 A kérdező kommentje:

Na, akkor jól akkor! :)

Akkor, ha aktuális lesz -bevallás- a könyvelőm biztos kéri ezt az adóelőleg nyilatkozatot, de rajta kívül másnak nem kell leadjam, ha "önadózóként" fogok futni.

2016. aug. 16. 10:09
 4/5 Vilcsianyuja ***** válasza:

Neeem, a könyvelőd se fogja kérni az adóelőleg nyilatkozatot, mert éves bevalláshoz már nem kell! Ő látni fogja az adóigazolásokon, mennyi szja lett levonva év közben. Meg kell majd neki adnod a gyerekeid adóazonosítóját, és ha a férjedét is a könyvelő csinálja, akkor úgyis tudni fogja a közös igénybevételt.

Az adóelőleg nyilatkozat csak adóelőleghez kell, csak a munkáltatód felé kellene leadni, ha igénybe akarnád venni. Ha nem veszed igénybe, a munkáltató meg nem ragaszkodik ahhoz, hogy legyen papír a kezében arról, hogy nem csak úgy elmaradt valami, hanem te tudatosan nem veszed igénybe, akkor nincs további teendőd.

2016. aug. 16. 10:33
 5/5 Vilcsianyuja ***** válasza:
Ja, bocs, most olvasom a 91. napot, tehát idén még a magzati kedvezmény is játszik, a könyvelődnek majd az orvostól kapott igazolás is kell.
2016. aug. 16. 10:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!