Mennyi a CSED ill. GYED alapja, ha egyéni vállalkozásból még nincs 30 napra jövedelem?

Figyelt kérdés
Feleségem jelenleg álláskeresési támogatásban részesül egészen június 13.-ig. Első gyermekünket azonban június 19.-re várjuk, így várhatóan a szülés napján nem lenne biztosítási jogviszonya - ergó nem járna neki később GYED. A terv az, hogy most bejegyezzük egyéni vállalkozónak, hogy a jogviszonya meglegyen. Függ a bejelentett bruttó jövedelem mértékétől a CSED/GYED alapja ilyen rövid (10-15 nap) "tevékenységnél"? Vagy ilyenkor a minimálbér másfélszerese az ellátás alapja?

2016. jún. 1. 18:42
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
A 9-es válaszolónak teljes mértékben igaza van. Igényeljétek meg most a csedet, annak az álláskeresési miatt a minimálbér lesz az alapja, de a gyedet már te is meg tudod igényelni munka mellett, és gondolom jobb a fizud, mint a minimálbér, tehát többet kapnátok.
2016. jún. 2. 13:06
 12/19 A kérdező kommentje:

Ismételten köszönöm a hozzászólásokat!

Az egy jó ötlet, hogy igényeljük meg a CSED-et most(vagy akár a szüléstől) és majd én igényelem a GYED-et fél év múlva, köszönöm. Erről az új dologról, hogy munka mellett is lehet kapni megfeledkeztem.

10-es Te mikor kaptad meg az ellátást és melyik megyei hivatalnál? A problémám az, hogy Szabolcs megyében ugyanis eléggé magabiztos volt az ügyintéző aki azért még biztosítékképp rá is telefonált az osztályvezetőre mielőtt kijelentette, álláskeresési támogatásban részesülő nem igényelhet CSED-et szülés előtt. Azt már csak én gondolom, hogy ez azért lehet, mert a CSED ugye a szülési szabadág alatt vagy annak megfelelő időtartamra jár és a szülési szabadság az amit kiadhatnak 28 nappal a tervezett szülés dátuma előtt. Álláskeresési járadék meg ugye nem munkaviszonyból származó jövedelem, így a kormányhivatal nem is adhat "szülési szabadságot".

Szóval tényleg érdekelne még olyan eset, hogy valaki álláskeresésiről meg tudta igényelni szülés előtt!

9-es Ma egy ismerős által megérdeklődtem a vállalkozós dolgot a NAV-nál és szerencsére megnyugtattak. Azt mondták, amíg minden járulék időben be van fizetve és minden papír időben be van adva, addig nem foglalkoznak az ilyen esetekkel. Az OEP-nél is sikerült megerősítést találni arról amit már Te is írtál, hogy normál főállású egyéni vállalkozóként mivel nem lenne min. 30 nap tényleges jövedelem ami alapján számolnának, így a minimálbér 1,5x-se a CSED/GYED alapja.

Mivel az, hogy álláskeresésiről "CSED-re menve" minimálbér lenne az alap, egyéni vállalkozóként pedig 1,5x annyi ez megéri azt a kezdő vállalkozás-indítási költséget (fél havi járulékok bérminimum után, kamarai tagdíj - kb. 40e Ft), hogy aztán fél év távlatában jobban jöjjünk ki (kb. 6x30e Ft különbség). Szóval úgy néz ki, belevágunk. Ha valaki a NAV-tól ezt olvassa és alátámasztott ellenjavallata van, azt azért még szívesen meghallgatom. :)

2016. jún. 2. 18:01
 13/19 anonim ***** válasza:

6os vagyok. hidd el, hogy nem írtam hülyeséget.

2 eset közül választhattok, az egyik hogy holnap szépen megigénylitek a csedet és persze szüneteltetitek az álláskeresésit.

vagy a másik, hogy szépen vártok és szülés napjától igénylitek a csedet, ugye 42 napon belül lesztek, így lehet. a kicsi 6 hónapos korától meg te igényled meg a gyedet, ami mellett dolgozhatsz.

én nem buzdítok senkit csalásra, de azért tudok kiskapukat. viszont ezt az egyéni vállalkozós dolgot én nem vállalnám be, ez tuti ellenőrzéssel fog járni, pláne ha 200ezres bevételt kreáltok június 14-19-ig, effektíve 5 nap!

2016. jún. 2. 18:35
 14/19 anonim ***** válasza:

11es vagyok. Hajdú-bihar megyében, a munkaügyiben kellett intézni. Ők is adták ki a foglalkoztatási igazolást. Azzal mentem az oephez (debrecenbe, a munkaügyibe nem oda tartozom), simán elfogadták.

Azért a min bér lesz az alap, mert az álláskeresési a min bérben maximalizálva van, és ugye az előző béred a csed alapja (jelen esetben az álláskeresési). Egyébként ennél kevesebb lehet az alap, mert az álláskeresésit az előző béredből számolják, de nekem elérte a min bért. Így "csak" havi 30-35 ezret bukok, mert amúgy max gyedet kaphattam volna. Gondolhatod, hogy körbejártam a lehetőségeket.

2016. jún. 2. 21:37
 15/19 A kérdező kommentje:

13(6)-as Ha lehetne szülés előtt igényelni és ha minimálbér alapján is, de kapna CSED-et és GYED-et (jobb a biztosíték, arra az esetre, ha nekem megszűnne a munkaviszonyom), meglehet, hogy nem vállalnánk be. Azonban nincs okom kételkedni a NAV-os ismerőstől kapott infóban.

Nem lenne semmilyen 200ezres bevétel. A járulékokat végül "csak" a bérminimum vagyis 129.000,- Ft után fizetnénk be a kb. 16 napra (ha pl. holnaptól egyéni vállalkozó 19.-ig, szülésig).

14(11)-es Szóval Te szülés előtt igényelted? (nem írtad) Ha igen, az mikor volt? Lehet megér egy misét érdeklődni a munkaügyinél is...!

Még egyszer köszönöm az értékes hozzászólásokat!

2016. jún. 2. 23:44
 16/19 anonim ***** válasza:
Én mindenképp a munkaügyis megoldást választanám. De a ti döntésetek. Kevesebbért is ellenőriztek már a Nav-nál és tudod 5 év az sok idő én biztos nem vállalnám be, hogy utólag jól megbüntessenek és kamatostul visszafizettessék az összeget. És az azért elég feltűnő, hogy pár napig lesz csak egyéni vállalkozó. Mert gondolom attól hogy te igényelnéd meg utána a gyedet ő nem dolgozna és fizetne járulékot. De mint írtam ti tudjátok mit vállaltok be.
2016. jún. 3. 10:44
 17/19 anonim ***** válasza:

"A csecsemőgondozási díj összegének megállapításánál jövedelemként kizárólag az ellátásra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban elért, a személyi jövedelemadó-előleg megállapításához, az állami adóhatósághoz bevallott, pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmet lehet figyelembe venni."

Ha nincs 30 naptári napi jövedelem : az egyéni és társas vállalkozók esetén a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér másfélszerese. Bár ez nem fer, mert ha bruttó 129 ezer után fizettek járulékot, akkor miért a minimálbér másfélszerese lenne az alap? Na, mindegy.

Gyednél ugyanez. Ha most egy vállalkozó minimálbérre jelenti be magát és terhes lesz, jogosult lesz csedre és gyedre, akkor is a minimálbér másfélszerese után kap csedet és gyedet, akkor is, ha csak minimálbér után fizetett járulékot?

Mondjuk a ti esetetek elég gyanús lesz az OEP-nak, mert ha már több hónapja egyéni vállalkozó lenne, de így, hogy szülés előtt 16 nappal, na az érdekes.

2016. jún. 3. 13:29
 18/19 A kérdező kommentje:

Hát igen, ez nem hogy gyanús lesz, de egyértelmű. Viszont ahogy korábban írtam, konkrétan két OEP-es ügyintéző ajánlotta ezt a megoldást (nem ismerősök, először találkoztunk).

Az meg ténylegesen nem fair, hogy minimálbérre vagy bérminimumra fizetett járulékok után is ugyanaz a másfélszeres min.bér a CSED/GYED alapja. Magam sem értem miért nem lehet valós járulékfizetési alapot számításba venni. Ezzel azok az EV-k szívják meg, akik több százezer forint után fizetnek és ugyanazt kapják.

2016. jún. 4. 10:22
 19/19 anonim ***** válasza:
14es vagyok. Csak most olvastam vissza, hátha nézed még. Nekem úgy volt, hogy jún 30án járt le a szerződésem (folyamatos 34 hónap), br 220.000es fizuval. Aug 19re vártam a babám, júl 1től álláskeresési, aug 1től csed. Aug 17én született végül a pici. Szóval szülés előtt igényeltem.
2016. jún. 5. 20:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!