Családi adókedvezmény kérdés?
Senkinek nem kell odaadnod, meg kell őrizned 5 évig.
A munkaügyibe nem is értem, miért kellene menned.
A magzati kedvezményt igénybe veheted havonta, akkor nyilatkozni kell róla a munkáltatónak, vagy jövőre a bevallásodban. Illetve a férjed is kérheti havonta (vagy bevallásban, élettárs csak bevallásban).
Rosszul érted, csak az egyik szülő igényelheti.
Terhesség alatt igényelheti az anya, kérheti úgy, hogy havonta kapja, vagy ha a havi jóváírást nem kéri, akkor az éves adóbevallásával egyidejűleg visszaigényelheti egy összegben.
Ha az anya nem igényli, akkor a magzati adókedvezményre jogosult az anya házastársa, ugyanolyan módon, mint amit az előbb leírtam (havi bontásban, vagy adóbevallással egy összegben). Ha a szülők nem házastársak, akkor az apa nem igényelheti havonta, csak utólag az adóbevallással.
Ha a gyerek megszületik, onnantól az élettárs is kérheti havonta, nem csak visszamenőleg egy összegben, de magzati adókedvezménynél ez nem opció.
Egyébként az orvosi igazolással semmi teendőd, meg kell őrizni, és ha esetleg kérik, akkor bemutatni. Ha te veszed igénybe az adókedvezményt, akkor az igényléshez ki kell töltened egy nyomtatványt (a nav oldaláról letölthető, úgy tudom), ki kell töltenie a párodnak és az ő munkáltatójának is a megfelelő részt, és leadni a te munkáltatódnál. Természetesen ebben az esetben megtudják, hogy gyereket vársz.
Ha nem akarod, hogy megtudják, akkor válaszd azt az opciót, hogy jövőre visszaigénylitek.
A munkaügyi nem tudom, hogy jön a képbe (elvileg sehogy).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!