Valaki segítsen kapok e majd gyedet?
Ha 2014. máj. 31-én megszűnt a munkaviszonyod, akkor passzív gyedet kaptál. Ez az időszak nem számít bele a biztosított időbe, tehát ha jól értelmezem idén januártól van munkaviszonyod. Mikor szülsz pontosan? Bár mindegy, mert a 2 évbe az előző munkahelyedet már nem lehet beleszámítani, tehát igen, csak januártól számítják neked a biztosított időd. Ha nem lesz meg a 365 biztosított nap, de lesz munkaviszonyod szüléskor, akkor igényelhetsz méltányossági alapon csedet, majd gyedet, ezt akkor adják meg, ha pár nap hiányzik a 365 naphoz. Ellenkező esetben gyesre leszel jogosult 3 évig.
Ha gyesre leszel csak jogosult, akkor esetleg az új babával fél éves koráig gyesen leszel, majd apa a baba 6 hónapos kora után munka mellett elmehet vele gyedre, neked akkor a gyest le kell majd mondani. Mikor fogsz szülni?
De az egy hónap akkor is sok a méltányosságihoz. Meg abból is kapod a csedet, a gyedet már nem adják meg, ahelyett gyes lesz. A méltányosságinál nézik az egyfőre eső jövedelmet is.
Szerintem csak gyest fogsz kapni.
Nagyon kicsi az esélye a méltányossági csednek és gyednek ha 1 hónap hiányzik. Valóban pár nap hiányzás esetén adják meg és nézik az egy főre eső jövedelmet.
A csedet még könnyebben megadják. Van akinek 3 nap hiányzott, csedet kapott méltányosságból, de gyedet már nem.
Ha méltányosságból nem kapod meg, akkor gyesre leszel jogosult. Tényleg azt lehetne csinálni, hogy a baba fél éves koráig gyesen vagy, majd utána a párod megy a kicsivel gyedre és a nagy után is át kell majd vennie a gyest, ha addig nem tölti be a nagy a 3-at. Neked le kell majd a gyest mondani, apa dolgozhat gyed mellett, neked pedig a TB-t kell havonta fizetni magadnak, ha nem mész el dolgozni, hanem otthon maradsz (kb. 7 ezer Ft), de szerintem így is jobban jártok, mintha 3 évig te lennél gyesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!