Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Melyik bruttót fogják a...

Melyik bruttót fogják a csedhez és gyedhez alapul venni?

Figyelt kérdés

Idén januárban emelték 161ezer bruttóra a fizetésem, előtte 146ezer volt.

Januárban estem teherbe, most 13 hetes vagyok, de el kellett jönnöm táppénzre, mert nehéz munkát végeztem.

Ha szülök októberben, akkor a 146ezer lesz a juttatások alapja, vagy a 161ezer?

2016. ápr. 21. 14:26
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

5-ös vagyok.

Táppénz szabály: . Amennyiben az igénylő, a táppénz jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele számítva rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel akkor a táppénz alapját, ezen 180 napi jövedelem figyelembe vételével kell megállapítani, ha a biztosítási idő folyamatos.

Tehát, áprilistól vagy táppénzen (nem írtad melyik naptól, pedig a gyengébbek kedvéért jó lett volna, hogy megértsék). Tehát , mint írtam előzőleg is, TÁPPÉNZ esetén is a jogosultság kezdetétől vissza kell menni a 3. hónap utolsó napjáig. Tehát, ha áprilistól vagy táppénzen, akkor visszafele a 3. hónap utolsó napja jan. 31. mint írtam, onnan vesznek visszafele 180 bérezett napot. Tehát, ha nem voltál eddig táppénzen és nem volt fizetés nélküli szabid, akkor a TÁPPÉNZ alapja 2015. aug.1-től-2016.jan.31-ig terjedő időszak bruttó átlagbérének a 60%-a bruttóban. Ha ebben az időszakban megvan a 180 bérezett nap, ha nincs akkor még mennek augusztus elé is, egészen 2015. jan.1-ig lehet visszamenni a 180 bérezett nap keresésében.

GYED: mivel táppénzen leszel valószínűleg szülésig, így kell nézni. Szülsz 2016 októberében valamikor. Tegyük fel, hogy a csedet is októberben igényled. Vissza kell menni az igényléstől itt is a 3. hónap utolsó napjáig. Az, ha minden igaz júl. 31. lesz. Mivel táppénzen vagy, nem találnak bérezett napot, ezért visszamennek a táppénz kezdete előtti időszakra. Nem írtad, mióta vagy táppénzen pontosan. Ha ápr. 1-től, akkor a csed alapja 2016. március 31-től visszafele 180 nap. Itt már beleszámít javarészt az emelt béred, kb. fele-fele arányban lesz a tavalyi és az idei béred a csed alapja. Gyedet már 2017-ben fogod igényelni, tehát ott lehet változás már, mert ott már nem lehet visszamenni 2015 jan.1-ig, csak 2016. jan. 1-ig. Ha nem lesz meg gyednél a 180 bérezett nap a táppénz miatt, de van 30 napi tényleges béred 2016-ban, akkor az a 30 napi tényleges béred lesz a gyed alapja, tehát itt jársz a legjobban, mert gyed esetében már az új béredet veszik.

Tehát összefoglalva:

TÁPPÉNZ alapja: 2015.08.01-2016.01.30-ig terjedő időszak bruttó átlagkeresete, ennek 60%-a. 2016. február-március itt nem számítódik bele, mert táppénz esetére is érvényes a visszafele 3. hónap utolsó napja.

Csed alapja: Attól függ mikortól vagy pontosan táppénzen. Ha ápr. 1-től, akkor márc. 31-től néznek visszafele 180 bérezett napot (2015. jan.1-ig nézhetik visszafele, ha esetleg nincs összefüggő 180 bérezett napod).

Gyed: mivel 2017-ben igényléd, csak 2016. jan. 1-ig kereshetnek 180 bérezett napot, de nem lesz, mert csak áprilisig dolgoztál. Viszont, gondolom van 30 napi tényleges béred 2016-ban, így az lesz a gyed alapja. Mint írtam, itt jársz a legjobban, mert gyed esetében a 2015-ös béred már nem fog számítani.

Viszont a táppénzed javarészt a tavalyi béred után kapod, csed esetében pedig fele-fele arányban. Ez így lesz, hidd el, ebben dolgozok.

2016. ápr. 22. 09:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!