Akkor is lehet a CSED-et a szülés előtti 28. naptól kérni, ha a nagyobb gyerekkel itthon vagyok GYED-en?
A jogosultsági feltételek megvannak, sokéves a munkaviszonyom, és abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem fog megszűnni a munkáltatóm, és kirúgni sem tudnak.
A kérdés azért merült fel bennem, mert ha lehet már 28. naptól kérni, aztán a lejárta után jár a GYED a gyerek két éves koráig, akkor 28 nappal hosszabb ideig kapok ellátást, és jobban járok, mint ha csak a szülés napjától kérném. Ez létezhet?
Igen kérheted, viszont ha fizu nélküli szabin vagy mindenképpen szakítsd meg (egyébként is igényelhetnéd 28 nappal előbb), ugyanis, ha nem szakítod meg a fizu nélküli szabidat, akkor nem jár majd szabadság.
Nem tudom így ez mennyire érthető neked. Tehát ha fizu nélkülin vagy mondjuk a gyerek 3 éves koráig, amit nem szakítasz meg a csed igényléssel, akkor nem fog járni szabi, mivel eleve fizu nélküli szabin vagy az első gyerek jogán (és ugye rá csak a gyed első 6 hónapjára jár a szabi), mivel ezt a szabit nem szakítod meg, az újabb babával nem nyílik meg automatikusan a munkaviszonyod/állományba vételed (hisz ez nem feltétele a csed hamarabbi elkezdésének), így nem kezdődik meg a jogosultság a második gyerek után járó szabira.
Lehet, hogy most ez így kicsit bonyolult, de a lényeg, hogy szakíts meg azzal a nappal a fizu nélküli szabidat, amikor el akarod kezdeni a csedet (ezen a napon a doki vegyen terhesállományba) és így ugyanúgy kezdődik a szabik felhalmozása.
Én most vagyok ebben a helyzetben, így teljesen körbejártam, TB tanácsadó és OEP is erről adott felvilágosítást. Mert egyébként én is csak simán elkezdtem volna előbb a csedet (Oep ezt is megírta írásban, hogy ez is lehetséges a fizu nélküli szabi megszakítása nélkül), de így nem szerzek jogosult szabira.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!