Ha a a fizetésemből von a NAV kb 30% ot tartozás miatt?
De, abból is vonhatnak.
Miért tervezel úgy gyereket, hogy adósságod van? Miért nem rndezed inkább először?
csedből és gyedből vonnak, hisz ezek nem segélyek hanem fizetéspótlók. ezeket nem a gyerek kapja hanem a szülő azért, mert kiesne a fizetése (épp ezért fizetés pótló jövedelem, adózol is utána).
viszont ha gyesen leszel, abból nem vonhatnak, mert az segély
2-es vagyok, akkor belinkelem a törvényt, mielőtt többen is leírják ezt az okosságot:
Kiemelem belőle az érintett részt:
Levonás a gyermekek ellátásához kapcsolódó juttatásokból 232
69. §233 (1)234 A gyermekgondozást segítő ellátásból és a gyermeknevelési támogatásból legfeljebb 33%-ot lehet levonni a jogalap nélkül felvett gyermekgondozást segítő ellátás, gyermeknevelési támogatás és anyasági támogatás fejében.
(2)235 A családi pótlékból legfeljebb 33%-ot lehet levonni a jogalap nélkül felvett családi pótlék és anyasági támogatás fejében.
Tehát NEM lehet levonni belőle, hacsak nem jogalap nélkül vettél előtte igénybe mondjuk GYED-et, és azt vonják. Egyéb mást tartozás kapcsán történt levonást ezekből érvényesíteni nem lehet.
Légyszi olvassatok már el egy törvényt, mielőtt leírtok bármit is.
5-ös elolvastad amit linkeltél???
GYES és GYET szerepel benne. És családi pótlék. A többiek meg GYED-ről és CSED-ről beszélnek.
Úgyhogy én is beállok a táborba: igen, vonhatnak csedből és gyedből, csak majd a gyesből nem fognak tudni vonni.
Aha, igen, elolvastam. És bocsánat, hogy a link mellett nem másoltam be az összes érintett részt, de akkor most megteszem, a GYES és GYET feletti bekezdés:
Levonás egészségbiztosítási pénzbeli ellátásból229
68. §230 A baleseti járadékból, a baleseti táppénzből, a táppénzből, a gyermekgondozási díjból, valamint a csecsemőgondozási díjból legfeljebb 33%-ot lehet levonni az alábbi követelések fejében:
a) gyermektartásdíj,
b) jogalap nélkül felvett egészségbiztosítási ellátás.
68/A. §231 (1) A megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiból legfeljebb 33%-ot lehet levonni.
(2) A levonás a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainak legfeljebb 50%-áig terjedhet az alábbi követelések fejében:
a) gyermektartásdíj,
b) megváltozott munkaképességű személyeknek járó, jogalap nélkül felvett ellátás.
(3) Több letiltás esetén a levonás a megváltozott munkaképességű személy ellátásaiból ellátásának legfeljebb 50%-áig terjedhet.
Te elolvastad amúgy, mielőtt válaszoltál nekem?
Egyébként ha nem tudnak vonni a GYES-ből, akkor idővel inkasszó is jöhet.
De a hozzáállás csak nekem nem tetszik? Inkább szül még egy gyereket, csak a tartozást ne kelljen fizetni?
Az inkasszót csak ritka esetekben alkalmazzák, inkább cégeknél jellemző vagy adótartozás esetén talán még. De ilyenkor bevett szokás, hogy az összes ilyen kifizetést postán kell kérni, és akkor nem tudnak inkasszózni.
A kérdezőről semmit sem tudunk, nem tudjuk, hogy milyen tartozás és miért alakult ki. Akár kezes is lehetett, tényleg bármi. Addig ne ítélkezzünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!