Kérdésem összetett a GYED/CSP/családi adókedvezmény témakörben?
Sziaztok, az alábbiakban szeretnék tanácsot kérni.
Januártól visszamegyek dolgozni, jelenleg gyeden vagyok, kislányom 2014 májusában született, szóval 2016 májusáig jár a gyed.
Ha visszamegyek dolgozni januárban, kell igényelnem külön a gyed extrát, vagy mivel automatikusan járna májusig, nincs ezzel semmi teendő?
A csp illetve adókedvezménnyel kapcsolatban hasonló a kérdés, csak munkától függetlenül. Most hogy január lesz, újra kell igényelni ezeket? Mintha rémlene halványan, hogy minden évben igényelni kell.
Előre is köszönöm, ha valaki ebben tud tanácsot adni, hogy kell-e, illetve milyen formanyomtatvány.
A gyed extrát igényelned kell.
A csp-t nem.
Az adókedvezményről minden évben nyilatkozni kell.
A Magyar Közlöny állítólag már közölte, hogy a gyed, gyes melletti munkavégzés marad a gyerek 1 éves kora után. Tehát, ha te januárban visszamész dolgozni, akkor le kell mondanod a gyedet, mivel a gyereked még nem lesz 1 éves .
Ha a gyerek 1 éves kora után mész vissza dolgozni, akkor a munkahelyeden ki kell tölteni egy nyomtatványt, hogy gyed mellett alkalmaznak. Legalábbis nekem így kellett.
Ja, bocs, hülyeséget írtam, 2014-ben szültél, félreértelmeztem. Akkor nem sok dolgod van, csak szerintem neked is azt a papírt kell kitölteni a munkahelyeden, hogy dolgozol gyed mellett és jár a gyed a munkabéreddel együtt.
Csp-t egyáltalán nem érinti.
Adókedvezménnyel annyi, hogy amit a gyedből nem tudsz érvényesíteni, azt a munkabéredből tudod majd.
2. válaszoló, kicsit elnézted. 2014-ben született a gyerek, szóval már most kb. 1,5 éves, tehát nem kell lemondani a gyedet.
Amúgy meg a "gyed extrát" nem lehet megigényelni. A gyed extra több intézkedés együttes neve.
A csp-t nem kell újra igényelni, az adókedvezményről viszont minden januárban új nyilatkozatot kell tenni.
Eszem megáll, hogy a magyar ember milyen sügér. Remélem örömötök telik a lepontozásban. Írtam valamit, majd észrevettem, hogy rossz, még ki is javítom, erre kiosztják az embert és még le is pontozzák. Ez is csak megerősíti azt, hogy elég sok itt az unatkozó, idegileg kikészült magyar anyuka, aki ebben leli örömét. Na, mindegy, legyen ennyi napi örömötök, ha más nincs.
Komolyan, eszem megáll. Az ember észreveszi a hibáját, ki is javítja, nem vitatkozik senkivel, erre jön a nagyon okos anyuka és lepontozza, majd azt hiszi, hú de okos mert ezt csinálta a gyk-n. Lenne mit tanulnotok empátiából.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!