Valaki ment idén első félévben GYED alatt második gyerekkel CSED-re?
"Ezt máshogy is lehetett volna csinálni"
Ezt mit akar jelenteni? :)
Nos kérdező régen is volt kedvezményszabály!!!! Pl nálam is így volt már a tp is, hogy összehasonlították a szerződés szerinti bérem, ill. az előző ellátás alapját, ill. a tényleges jövedelem alapját (akkor még pár nap is annak számított, én 10 napot voltam szabin) és ami a kedvezőbb azt kaptam. Így még jobban is jártam, mint az előzővel. És mindez még tavaly májusban volt!
Még terhesen utána kellett volna nézned a lehetőségeknek. Pl megszakítottad a fizu nélküli szabidat? tudtál volna tp-re menni? attól függően, hogy mennyi szabit (mikortól gondolok itt a változásokra) tudtál volna igénybe venni?....
Azt írod munkaviszonyod nem volt, gondolom itt jövedelemmel ellátott napokra gondolsz.
A lényeg, hogy ha megszakítottad volna fizu nélküli szabidat és veszel ki szabit, majd tp. Alapban biztos jobban jártál volna, gondolom ezt nem tetted meg. A csed persze bizonyos esetekben maximalizálva van, ezért is nem mindegy, hogy dolgoztál-e, voltál-e állományban valamennyit stb. Meg az épp aktuális igénylési időpontok sem mindegyek az esetedben, a változások miatt. Utólag nem tehetsz semmit, előtte kellett volna gondolkodni.
Megszakítottam. Kivettem a felgyülemlett szabijaim és táppénzre mentem. De ez összesen nem volt 180 nap, ezért számoltak a minimálbérből. A munkaügyes a cégnél így értelmezte a törvényt.
Én is furcsállottam, hogy hogy lehet hogy ennyivel rosszabbul jár idén az ember, mint tavaly (mert tudom, hogy tavaly nem így volt ismerőseimnél), erre az volt a válasz, hogy a gyed extrát megkapom, annyival azért nem járok rosszabbul... Beletörődtem, de nemrég hallottam, hogy pár hónappal később szült ismerőseim megintcsak ugyanúgy megkapták a pénzt, amit az első gyerekre.
Szóval nem tudom, hogy nem a munkaügyes baltázott-e el valamit.
Az hogy nem volt 180 bérezett napod az egy dolog, de volt ezek szerint tényleges jövedelmed. Most nincs előttem az előző verziók számítási alapja, de ha hazamegyek megnézem. Pontosan mikortól voltál tp-n? Illetve fontos még az is, hogy meddig voltál gyeden az elsővel és pontosan mikor született a kicsid.
Kicsit addig biztatlak, mert a munkaügyes sem tudhat mindent (bár elvileg a szakmája miatt képben kellene lennie, de...). Én anno a sajátomnak utána jártam, és amikor oda került a sor, hogy számoljon, rosszul számolt, szintén másképp értelmezte a tv-t, én viszont nem hagytam magam, kivettem a tv hivatkozásokat amik rám vonatkoznak, elküldtem neki akkor javított, de még mindig nem tökéletesen, így megkérdezett egy OEP-est aki szintén nem igazán volt képben :), így én végül írtam a nemzetgazdasági minisztériumnak (ha már ők hozták a törvényt, csak tudják értelmezni), leírtam a konkrét adatokat és ők szépen megírták, hogy valóban nekem van igazam, mert nekik is az az összeg jött ki. Na ezután nem volt vita visszamenőlegesen megkaptam az összeget.
4-es voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!