Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » 3 év munkaviszonyom volt,...

3 év munkaviszonyom volt, elengedtek. Aztán 1 hónapig nem volt munkám. Jelenleg próbaidőn vagyok 3 hónapig. Ma kiderült, h. terhes vagyok, így nem biztos, h. próbaidő után itt tartanak. Ha tényleg elengednek és nem lesz munkaviszonyom, mi jár nekem?

Figyelt kérdés
3 éves munkaviszonyom augusztus 15.-el megszűnt. Szptember 12.-től kezdtem el dolgozni egy új munkahelyen, ahol 3 hónap próbaidőn vagyok és csak azután kötnek velem szerződést. Viszont most úgy néz ki, hogy sikerült a babaprojekt (kb 2-3 hetes lehetek) és érdekelne, hogy ebben az esetben, ha a próbaidő után nem írnak alá velem szerződést a baba miatt,mert hosszú távra kerestek munkaerőt, és 3 hónap után elengednek,akkor mi jár nekem ha nincs munkaviszonyom, viszont előtte több, mint 3 évig dolgoztam? A főnökömmel persze még nem közöltem a dolgot, egyáltalán nem is biztos, hogy megmarad a baba, de ha megmarad, próbaidő vége felé biztosan látszódni fog a dolog.

#3 év munkaviszony #jelenleg próbaidő #időközbe baba #ha elengednek próbaidő után #mit kapok a gyerek után
2015. szept. 30. 19:52
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
de ugy tudom h a munkaviszony és a munkanélküli között nem telhet el ilyen sok idő,talán max 30 nap ha jol rémlik,ezért akinek szülés elött jár le a szerződése annak szokták ezt javasolni
2015. okt. 1. 08:19
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

én úgy tudom, hogy a jogviszony megszűnésétől kell az álláskeresési járadékot igényelni, de maximum 90 napra jár. aki később igényli, annyival kevesebb ideig fogja kapni, tehát ketyeg az óra. Azt nem csinálhatja a kérdező, amit itt valaki válaszolt, hogy szülés előtt 3 hónappal elmegy álláskeresésire, mert nem lesz már neki akkor kerete.

A felmondástól kezdve azonnal be kell jelentkezni, mert a 3 hónapot a biztosítotti jogviszony megszűnésétől számítják.

a biztosítotti időnek egyébként nem kell folyamatosnak lennie, vagyis az a lényeg hogy 3 éven belül legyen meg hozzá a 360 nap, de nem fontos hogy az egyes munkahelyek között mennyi idő telt el, sem a CSED-nél, sem az álláskeresésinél

2015. okt. 1. 09:29
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudom, hogy az új szabályozással változott-e valami, ennek még nem néztem utána, viszont én úgy tudom, hogy nem számít, mennyi idő a kihagyás, azaz nem fontos a folyamatos biztosítási viszony. A lényeg az, hogy a szülés napján legyen élő munkaviszony - meg a GYED igénylésének a napján. Van olyan ismerősöm, aki a szülés előtti hónapban vállalkozóit váltott ki, előtte több hónapig nem volt munkaviszonya, és most kap GYED-et.

Utolsó, tudnál erre mutatni valami hivatkozást, forrást? Akkor jár álláskeresési járadék, ha valaki az igénylést megelőző három évben 360 nap munkaviszonya volt. Az igaz, hogy 90 napig jár, de csak akkor van jelentősége az igénylés dátumának, ha valaki koppra kiszámolja ezt a 360 nap/3évet. Ez a kérdező esetében nem áll fenn, mivel 3 év munkaviszonnyal rendelkezik, ami lényegesen több, mint 360 nap.

2015. okt. 1. 09:39
 14/19 anonim ***** válasza:

A csecsemőgondozási díjra való jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lennie.

Közben megtaláltam. Ugyanez vonatkozik a GYED-re is.

[link]

Itt tudsz utána nézni az ellátásoknak, az álláskeresési járadékkal kapcsolatban pedig az lesz a legjobb, ha felhívod a megyei munkaügyi központot, ők megmondják, hogy azonnal kell-e igényelni az álláskeresési járadékot, amint megszűnik a munkaviszonyod.

2015. okt. 1. 10:01
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
nincs hivatalos forrás, de 2 éve mikor álláskeresésin voltam így volt, de lehet hogy van rá 30 nap a megszűnést követően most nem emlékszem már, de azt tudom hogy viszonylag gyorsan kellett lépni.
2015. okt. 1. 10:02
 16/19 anonim ***** válasza:

egyébként itt is írnak valami ilyesmit:

[link]

A mennyi ideig jár bekezdésben...

de persze még a Profession sem tekinthető hivatalos forrásnak a munkaügyi központtal szemben ezért én is azt javaslom hogy kérdezd meg ha ebben spekulálsz

2015. okt. 1. 10:06
 17/19 anonim ***** válasza:

Erre gondolsz?

"Ezért érdemes rögtön regisztráltatni magunkat munkanélküliként, amikor elbocsátanak, hiszen ketyeg az óra: elképzelhető, hogy kevesebb ideig és kevesebb összeg jár, ha kicsúszunk az időből."

Ők sem írják, hogy kötelező, csak azt, hogy érdemes. Merthogy ha valakinek a 3 év alatt pont 360 nap munkaviszonya van, és nem regisztrál rögtön, akkor elképzelhető, hogy úgy kicsúszik az időből, hogy nem fog kapni semmit. Viszont ha valakinek a 3 év alatt van legalább 900 nap munkaviszonya (ha végig dolgozott, ennél több van), akkor 90 napig jár ugye az álláskeresési. Na most, ha csak 4 hónap múlva megy el álláskeresésire, akkor veszít mondjuk 12 napot - tíz nap számít egy nap jogosultsági időnek -, tehát még mindig marad 78 napja, ami a kérdező esetében bőven elegendő. Ez alapján számolva voltaképpen sokkal több hónapot is várhatna az igényléssel, ha még így is meglenne a három év alatt a 360 nap munkaviszonya, akkor is kapna 36 napig álláskeresési járadékot. Ha a 3 év alatt több ledolgozott napja van 900-nál, akkor elképzelhető, hogy egy napot sem fog veszíteni.

Amire ebben az esetben figyelni kell, hogy a köztes időben fizetni kell maga után az egészségbiztosítási járulékot, ami jelenleg 6.930 Ft. Erről bővebben itt lehet olvasni:

[link]

Ami még fontos, hogy az egészségbiztosítási járulék fizetése nem jogosít CSED és GYED igénylésére, csak az egészségügyi szolgáltatások - orvosi vizsgálatok, gyógyszer stb. - igénybevételére. Pénzbeli szolgáltatást nem lehet utána igénybe venni (táppénzt sem!).

Reméljük azonban, hogy a kérdező esetében nem lesz szükség semmiféle ilyen trükközésre. :)

2015. okt. 1. 11:27
 18/19 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat :) Igen, a 3 évemet folyamatosan végig dolgoztam, csak a kötelező szabadságokat vettem ki, amiből nekem évente 21 nap járt. Még táppénzen sem voltam a 3 évem alatt :) Na de majd lesz valami :) Igazából azon is gondolkodtam, hogy ismerősömnek van vállalkozása, majd megkérdezem tőle, ha tényleg úgy alakul a helyzet, hogy el kell jönnöm innen, hogy esetleg nem-e lehetne megoldani, hogy bejelent engem magához, mint dolgozót egy megbeszélt összeggel és én kifizetném neki,amit adózik utánam, aztán ha megszülök, egy hónap múlva kijelent a cégétől és így megoldott lenne az a probléma, hogy legyen munkaviszonyom a szülés napján. Nekünk most a baba a lényeg, őt már nem akarjuk elveszíteni :)
2015. okt. 2. 09:38
 19/19 anonim ***** válasza:

Az a baj, hogy a NAV mostanában nagyon rászállt ezekre a bejelentésekre, szóval könnyen elképzelhető, hogy a barátod kapna egy NAV ellenőrzést, utána pedig egy jó kis büntetést. Ha így is úgy is kifizetnéd magad után a járulékokat, akkor egyszerűbb, ha magad jelented be magadat vállalkozónak - a bejelentkezés maga ingyenes.

KATA-s vállalkozókét ha havi 75.000 Ft-ot fizetsz magad után, az 136.250 bruttót jelent, olyan 82.000 Ft körüli a CSED és 72.000 Ft körüli a GYED, az összeg függ a hónap napjainak számától. Ekkor elegendő a szülés előtt bejelentened magad. A KATA-t minden megkezdett hónapban fizetni kell, tehát érdemes úgy időzíteni a bejelentkezést és a fizetést, hogy csak egy hónapra kelljen - CSED, GYED, GYES alatt nem kell fizetni.

Mondjuk ha febr. 1-re vagy kiírva, akkor jan. 1-jén kiváltod a vállalkozóit - ügyfélkapun keresztül is megteheted -, majd a szülés előtt kb. 28 nappal, pl. jan. 12-én megigényled a lakcímedhez tartozó OEP-nél a CSED-et. Ezt követően februártól minden hónapban be kell küldeni a NAV-nak elektronikusan egy nyomtatvány, hogy CSED/GYED/GYES miatt mentes vagy a KATA fizetése alól. Szüneteltetni nem szabad a vállalkozást, mert akkor nem leszel jogosult GYED-re.

Amennyiben esetleg erre a megoldásra kerülne a sor, akkor írj nyugodtan privit, és szívesen segítek. ;)

2015. okt. 3. 17:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!