Így jár nekem a baba 2 éves koráig a GYED?
2016. áprilisára vagyok kiírva. 2009-től folyamatosan hallgatói jogviszonyom van egy egyetemen (nappali tagozat), 2016. januárjában fogok diplomázni. Emellett napi 8 órában, teljes állásban (NEM diákmunkában) dolgoztam 2014. februárjától 2015. szeptemberig, azaz 19 hónapot. Szeptember óta táppénzen vagyok a szülésig veszélyeztetett terhesként. Nem tudom ez is beleszámít-e a GYED-be, mert ha igen, akkor mire születik a baba, akkorra lesz 26 hónapom munkaviszonyban. Meddig kapom így majd a GYED-et?
2. kérdésem:
Ha megvan a baba és utána szeretnénk gyorsan egy 2.-at (amint lehet), és tegyük fel, hogy megszületik, mire a nagyobb oviba megy (azaz betölti a 3. életévét). Jár akkor is a GYED a pici 2 éves koráig? Vagy ahhoz már 4 évet le kellett volna dolgoznom?
A munkaviszonyom határozatlan idejű.
igen
születés előtt csak 365 nap biztosított jogviszony kell, hogy a gyerek 2 éves koráig kapd
a 2. babónál a az elsővel töltött csed, gyed idő beleszámít a biztosítotti jogviszonyba
"* GYED újra a gyermek 2 éves koráig
A 2015. december 31-ét követően GYED-re jogosulttá váló biztosítottak esetében a GYED egységesen a gyermek 2 éves koráig jár, ha az igénylő rendelkezik a szülést megelőző két éven belül 365 nap biztosításban töltött idővel. FONTOS, hogy a még 2015-ben igényelt ellátásokra a régi szabály vonatkozik, vagyis lehet olyan eset, hogy csak 1 évig jár GYED!"
Dehigy 365 nap kell...
Ennyi a jogosultsághoz kell.
Ahhoz, hogy két éves korig járjon, 560 nap kell kb ( reggel nem számolok). Ugyanis ennyi nap van a csed lejárta és a gyed között.
És igen, ezekbe a napokba beszámít a tp, tehát a kérdezőnek bőven megvan.
Elég szomorú ez a változtatás. Neked Kérdező mindenféleképpen a gyerek 2 éves koráig jár a gyed.
De, milyen igazságtalanság, hogy aki 5-10 év munkaviszony után szül, az is 2 éves korig kapja, meg az is, aki 1 év munkaviszony után szül.
De bizony szomorú. Mert aki eddig 1 évet dolgozott, az a csed (tgyás)lejárta után csak 1 évig kapott gyedet. Úgy gondolom, ez így helyes is.
Ennyi erővel vezessék be azt is, hogy aki 3 v. annál több évet dolgozott, az a gyerek 3 éves koráig kapja a gyedet. Annál tovább már irreális lenne.
Gondolom neked kedvez ez új jogszabály. Csak nem mindegy mennyi járulékbefizetés után jogosult az ember. Mert tök jó, hogy akinek úgy van 1 év munkaviszonya, hogy előtte semmi sem volt és szül 1 gyereket 1 év munka után és 2 évig kap magasabb összegű pénzbeli állami támogatást. Igaz azok is 3 évig kapnak gyest, akik soha nem dolgoztak. De, hát ilyen ez az ország.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!