Ha csak 6 hónap után foglalkoznak azzal, ha apa nem fizet gyt-t, akkor mi van, ha mondjuk 6 havonta utal egy havi díjat?
már előre tartok ilyenektől.
most van bíróságon a dolog, még nem született döntés.
de mi van, ha megállapítják a gyt-t és apuka nem fizeti és a későbbiekben még a lakcímét se fogom tudni?
Ha ez elsőfokú ítélethozatal előtt teljesít, akkor megszűnik az eljárás sajnos.
Bízz benne, hogy apuka nem tájékozott.
De a pert megelőzi egy végrehajtói eljárás is. Akkor ingóságokat/ingatlant is terhelhetnek vagy értékesíthetnek, tehát peren kívül is van esély.
szerintem ehhez tájékozottnak sem kell lenni..
én is csak gyk-t olvasom, annyira nem értek még ezekhez a dolgokhoz, de már akkor én is ki tudnám ezt játszani..
hivatalos feleknek nem szokása tanácsokat adni, csak fizetős ügyvédeknek?
szóval igazából kikhez kellene fordulnom az ilyen jellegű kérdéseimmel? azt sem tudom.
és hogy indítanának eljárást egyáltalán, ha az apa lakcímét se fogom tudni?(külföld mondjuk..)
Nem csak hat hónap után foglalkoznak vele, hanem max. hat havi tartásdíj követelhető visszamenőleg, nagyon nagy különbség! A hat hónapot pedig úgy értsd, hogy amikor elindítod a bírósági / végrehajtói eljárást, onnan számítva visszamenőleg hat hónap, és onnantól folyamatosan ketyeg az idő, tehát nem csak a legutolsó 6 hónap, hanem az igényérvényesítés kezdetétől visszamenőleg 6 hónap (remélem érthető).
Ha hat havonta utal egy havi összeget, akkor a maradék öt havival továbbra is tartozik, ami követelhető.
Ha nem tudsz lakcímet, akkor kérhető lakcímkutatás.
Attól, hogy apuka hébe-hóba fizetget, "kiszúrja a szemed pár ezressel", attól még a bíróság megítéli a gyerektartást, a közben fizetett összegeket pedig beleszámítja, tehát ennyivel kevesebb lesz a tartozás.
Ha viszont apuka külföldre költözik, akkor egy esetleges végrehajtási eljárás rendkívül hosszú és bonyolult lesz, erre készülj.
Kettes válaszoló nem teljesen jót ír.
Nálatok most van folyamatban a gyerekelhelyezés, gyerektartás iránti per. Apuka onnan köteles fizetni, amikortól külön éltek, de max. hat hónap visszamenőleg, ezt remélem a keresetben is így írtad.
A bíróság hoz egy ítéletet x összegről, ha apa a per alatt nem fizetett, vagy csak keveset, akkor kiszámolja a bíróság a tartozást is, erre kaphat részletfizetést.
Innentől fizetni kell folyamatosan a havi gyerektartást, ill. az elmaradást törlesztenie. A bíróság ítélete ellen lehet fellebbezni, de tartásdíj esetén ennek nincs halasztó hatálya, fellebbezés esetén is kell fizetni.
Ha apuka az ítélet ellenére nem fizet, akkor indítható végrehajtási eljárás, amiben követelheted a folyamatos gyerektartást, és az elmaradt összeget is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!