Ez hogy működik?

Figyelt kérdés
1,5 hónap hiànyzik ahhoz hogy gyedet kapjak.Gondolom akkor màr nem tudom elintézni hogy megkapjam.vagy mit lehet ilyen helyzetben csinàlni? Még az lenne a kérdésem hogy a gyedet és a gyest azt együtt kapjuk a baba születésétől,vagy pedig pl a gyedet egy ideig utàna meg a gyest? Első terhessegem és eléggé össze zavart akitől kérdeztem.
2015. jún. 23. 13:49
 1/10 anonim ***** válasza:
Ha nincs meg a 365 biztosított munkanapod akkor nem kapsz csak gyest ami 25800ft havonta + a családi ami 12500ft havonta. Gyedre így nem vagy jogosult, de ha az lennél akkor 1 éves korig csak gyed és családi járna, egy év után csak gyes és családi a betöltött 3 éves korig.
2015. jún. 23. 13:52
 2/10 anonim ***** válasza:

"de ha az lennél akkor 1 éves korig csak gyed és családi járna"

Majdnem. 365 nap biztosítotti viszonnyal a gyerek 1,5 éves koráig járna a GYED (mert előtte fél évig a CSED).

2015. jún. 23. 13:59
 3/10 anonim ***** válasza:

Így van, nem vagy jogosult se csedre, se gyedre.

Csak gyest fogsz kapni a baba 3 éves koráig.

Ha jogosult lennél, akkor kb 5,5 hónapig csedet kapnál, utána 1 év (ha annyi időd van ledolgozva) gyedet, utána a kicsi 3 éves koráig gyest.

De a csedhez és gyedhez a szülést megelőző 2 évben 365 biztosított nap kell (nem kell egybefüggőnek lennie, és a táppénz is beleszámít).

2015. jún. 23. 14:01
 4/10 anonim ***** válasza:

Pontosan mennyi biztosítási napod van? Mikor szülsz? Munkaviszonyod? Mert még megpróbálhatod a méltányossági csedet/gyedet.

Ha megvan a jogosultság először csed, majd gyed és gyes jár.

Kivéve ha diplomás gyedet szeretnél, de ezt nem irtad.

2015. jún. 23. 15:40
 5/10 A kérdező kommentje:
10és fél hónapom van biztositva és januàr 7re vagyok kiîrva
2015. jún. 23. 21:41
 6/10 anonim ***** válasza:

Most van 10,5 hónapod?

Mert akkor meglesz szülésig bőven az időd.

2015. jún. 23. 22:32
 7/10 anonim ***** válasza:

Huh ezt most én sem értem. Tehát már tavaly aug. óta dolgozol? Akkor simán meglesz a biztosítási időd (ha az óta is fennáll a munkaviszonyod), sőt!

Így járna csed, gyed is.

2015. jún. 24. 15:01
 8/10 A kérdező kommentje:
Ahol be voltam jelentve 10és fél hónapra az a munkahelyem megszünt.utàna is dolgoztam feketén 2 hónapot és pont meg lett volna csak hàt ugye nem voltam bejelentve. De mikor meg tudtàk hogy terhes vagyok elküldtek mivel nehéz fizikai munka volt.jelenleg nem dolgozok
2015. jún. 24. 15:38
 9/10 anonim ***** válasza:

Szóval össz viszz van 10,5 hónapod, és most nincs munkahelyed.

A csedhez, és gyedhez 2 feltételnek kell megfelelni:

1. Szülés előtti 2 évben legalább 365 nap biztosítottság,

2. Szülés pillanatában élő biztosítási jogviszony.

Ennek egyiknek sem felelsz meg most. Ha valami csoda folytán találnál terhesen munkát, akkor jogosult lehetnél.

Azért mondtak fel, mert terhes vagy? Határozatlan idejű szerződésed volt? Lejárt már a próbaidő? Ugye nem írtad alá a közös megegyezést?

Csak mert terhesen védett vagy, és nem küldhetnek el, tehát jogtalan volt a kirúgásod, kötelességük visszavenni.

2015. jún. 24. 19:22
 10/10 anonim ***** válasza:

Ja, most olvasom, hogy ott feketén voltál.

Vagy egyéni vállalkozó leszel, de annak is költsége van.

2015. jún. 24. 19:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!