3 vagy több gyerekes munkavállalók! Mit jelent pontosan az adókedvezmény amit a munkáltató érvényesíthet a 3 vagy több gyerekes munkavállaló után?
azt hiszem 3 v több gyerekeseknél gyes/gyet után vagy alatt 3 évig 27%, utána még 2 évig 13% a szocho adó.
de ez a szocho kedvezmény már 1 gyerek után is megkapja a munkáltató csak talán kevesebb ideig.
viszont nekem az dereng, hogy ez csak 100E bérig. mindjárt utánaolvasok
2. vagyok. mármint a kedvezmény annyi... :) jól elírtam
itt a kalkulátor, írd a munkavállalóhoz, hogy gyed/gyes/gyet-ről visszatért... meg anélkül is és látod a kedvezmény mértékét :)
Ha a családi adókedvezményre gondolsz, akkor az úgy működik, hogy 3 gyerek után fejenként 206.250 forintott kell levonni a bruttó bérből, és a fennmaradó összeg után kell adózni.
Nyilván mivel ekkora ez az összeg 3 gyerek esetén 618.750 így neked, illetve a munkáltatódnak egyáltalán nem kell adózni, sőt a járulékokból sem kell befizetni mindent.
Mivel ilyen kicsi a béred lehetőség van, hogy a fennmaradó részt apuka vegye igénybe. Tehát a kettőtök béréből kell kiszámolni, hogy mennyi kedvezmény jár, illetve, hogy mennyivel kevesebb adót és járulékot kell befizetnetek. Kérjétek megosztva a családi adókedvezményt.
Ezt találtam:
" A munkáltatót terhelő szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás 28,5%-os együttes összege 0%-ra csökken a foglalkoztatás első két évében, a harmadik évben 14%"
"A kedvezmény alapja a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett (bruttó) munkabér összegéig, de legfeljebb 100 ezer forintig terjedhet"
Hihetetlen, hogy 4-es jól leírta, de ti jól lepontoztátok.
Szóval kérdező : így lenne a béred:
bruttó 120.000.-
-Munkáltató fizet:
szoc.ho: 32.400.-
szakképz. j.: 1800.-
-Munkavállalótól von:
SZJA: 19200.-
nyugdíjj: 12.000.-
Egészségbizt. j.: 8400.-
munkaerőpiaci j: 1800.-
Ha van 3 gyereked, és gyesről visszatérőnek számítasz, akkor így néz ki:
-Munkáltató fizet:
szoc.ho: 5400.-
szakképz: 300.-
-Munkavállalótól von:
SZJA: -
Nyugdíjj: -
Egészségbizt: -
Munkaerőpiaci j: 1800.-
Tehát a nettó bér: 118.800.-
Ezt a kedvezményt a munkáltató 2 évig tudja érvényesíteni, utána részkedvezmény van.
A férjed még igénybe tud venni 59400 Ft kedvezményt, ha van elég jövedelme.
Tehát a munkáltató spórol 2 évig: 28500 Ft-ot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!