Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Milyen juttatásra leszek/vagyo...

Esztu81 kérdése:

Milyen juttatásra leszek/vagyok jogosult, ha GYED alatt estem teherbe, de már annak jogosultsága után fogok szülni?

Figyelt kérdés
Sziasztok. Most,hogy nem rég módosultak a szabályok,nem vagyok teljesen biztos abban,hogy mit kaphatok,mit igényelhetek.Első babám 2013.11.26-án született,tehát a GYED idén 11.26-án lejár. A második gyerkőc Talán csak napokkal ez után fog születni. Munkaviszonyom jelenleg is folyamatos,csak a gyed miatt fizetetlen szabin vagyok. A második baba születése után CSED-re (régi TGYÁS)leszek jogosult,de ha a nagyobbik lánykám bölcsibe megy szeptemberben,ettől utána még GYES-T kaphatok úgy,hogy a másodikra kapom a CSED-et,majd a GYED-et (ez utóbbiakra egyértelműen jogosult vagyok)? Továbbá szerintetek a munkaadómnak be kell jelentenem ezt a terhességet is? Ha igen,mikor? Mivel van munkaviszonyom,(A munkahelyem tb kifizető is,kapom a bérjegyzéket minden hónapban,amiből vonnak egészségügyi hozzájárulást)a tb-től így igényelhetek most táppénz folyósítást is a gyed alatt? Ez utóbbiról csak valami halovány hírt hallottam egy ismerőstől,aki szintén egy ismerősétől hallotta. 😊

2015. ápr. 7. 11:20
 1/4 anonim ***** válasza:

Igen járni fog csed és gyed a 2. gyerekre is. Gyes is jár majd a csed mellé a nagyobb gyerek után. Az más kérdés, hogy bölcsibe beveszik-e, ha nem dolgozol. Ha igen, akkor is jár a gyes a nagyobbra.

Gyed alatti táppénzben én sem vagyok biztos. Annyit tudok, hogy meg kell szakítani a fizetésnélküli szabit és legalább 1 nap szabadságot ki kell venni és utána lehet táppénzre menni és újból gyed. Ennek az OEP-nél kérdezz utána inkább.

Igen jelentsd be a terhességed, de már nem kell írásban, elég szóban, nem rúghatnak ki, védett vagy.

2015. ápr. 7. 11:32
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
1. vagyok. Amúgy gyedből tuti nem vonnak tb járulékot, adót és nyugdíjat vonnak, de ettől függetlenül jogosult vagy táppénzre.
2015. ápr. 7. 11:34
 3/4 A kérdező kommentje:
Akkor lehet,hogy rosszul értelmeztem vagy félreolvastam valamit. Köszi a választ! :)
2015. ápr. 7. 11:48
 4/4 anonim ***** válasza:
72%

Igen kapod a 2 ellátást egyszerre.

Tp úgy működik, hogy mielőtt tp-re jönnél, előtte min. 30 nappal írsz egy kérelmet a munkáltatónak, hogy meg szeretnéd szakítani a fizu nélküli szabidat xy naptól, és elkezdenéd kivenni a felhalmozott szabidat, és persze beleírod, hogy terhes vagy, hogy védve legyél. Majd amikor elkezdődik a szabi, min. 1 napot kiveszel másnaptól pedig tp-re mész. Így kapod a gyed + tp-t együtt. Ha normális a munkáltatód ezt előre is megbeszélheted vele (nekem így volt, mert max 1 hónapra tudtam volna visszamenni dolgozni, aminek ugye igazán nem lett volna értelme), így megbeszéltük, hogy kiveszek 10 nap szabit és utána tp-re jövök. Mondjuk én alapból veszélyeztetett terhes voltam, így nem volt meglepetés a dolog.

2015. ápr. 8. 09:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!