Hány nap szabi jár, folytonos-e a munkaviszony gyes (extra) mellett 4 órában?
Szeretnék visszamenni 4 órásba (heti 20ó) dolgozni, mikor a gyerek betölti a kettő évet. Jár ugye a gyes extra, viszont azt mondják, a heti20 órás munkarenddel dolgozott hónapok nem számítanak bele a nyugdíjnál figyelembe vett évekbe. vajon a gyes miatt viszont beleszámít?
illetve ha 2013-ban szültem, és szülés előtt az összes szabimat kivettem (tehát az arra az évre járó 27 napot) akkor mikor visszatérek a munkába (37 éves vagyok, 1 gyerekem van, tehát évi 28 nap jár) akkor mennyi nap maradt bent a távollétem alatt? egy kalkulátor szerint 12, de én ebben nem bízom. ja, és ha júni1-gyel megyek vissza dolgozni, akkor a 2015 évre csak időarányosan (a 28 nap felét) vehetem ki?
éredemes 4 órába visszamennem? van ennek valami kockázata? pl. ha megint várandós leszek - nem tervezem, de az első is hormonális fog.gátló mellett lett :) szóval ha mégis becsúszik, hogy számolják a
- táppénzt,
- csed, gyed, gyes-t...
köszi szépen minden válaszért előre is! :)
Nos mivel normális munkaviszony, így ugyanúgy beleszámít a nyugdíjba. A szabadság is ugyanúgy jár, mert én úgy értelmezem, hogy mindennap mész 4 órában dolgozni. Tehát ugyanannyi szabi jár, mintha 8 órában dolgoznál.
"Kockázata" csak annyi van igen ha terhes leszel vagy tp-re kényszerülsz és lesz min. 30 nap bérezett napod, akkor az lesz az alapja az ellátásoknak. Tehát ha kevés bérre vagy bejelentve akkor igen kevés ezen ellátások összege.
Oh a szabi lemaradt.
2013-ban maradt benn szabit? Akkor ahhoz hozzáadják a tgyás idejére járó és a gyed első 6 hónapjára (tehát kb 1 évnyi) szabidat. Amikor vissza akarsz menni először ezt adják ki (60 nap alatt el kell kezdeni kivenni), tehát elvileg 1-1,5 hónapig nem fogsz effektíve dolgozni. A 2015-ös szabi viszont csak időarányosan jár. Ja és ha igényelted a gyerkőcre a szabit az otthonléted alatt akkor az is plusz 2 nap.
köszi-köszi :)
2013 májusában szültem, április-májusra kivettem azt a 27 napot. 2013 december feléig volt tgyás...
na igen, a bejelentett jövedelem fele lesz, fele időben, tényleg,tehát a tp és bármely ellátás is abból lesz számítva... - persze nem akarunk kistesót,meg hát heti 20órás munkát le tudom osztani sokféleképpen - persze ha engedik hogy rugalmasban dolgozzak... akkor betegnapokra se kell táppénzre mennem...
köszönöm még1x :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!