Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » A GYED összegét negatívan...

A GYED összegét negatívan befolyásolja, ha valaki szinte végig a terhesség alatt táppénzen van?

Figyelt kérdés

Folyamatos műszakban dolgozom, és bár én nem vagyok még terhes, a már állapotos kolléganők szinte az elején elmentek táppénzre.

Anyagilag tulajdonképp érthető is, mivel ha nincs műszakpótlék (mert éjszakázni úgysem engedik), nem keres annyival jobban, mintha egész hónapra csak táppénzt kap.

De a GYED-et a bérből számolják ki. Ha az utolsó 5-6 fizetése a táppénz miatt elég alacsony, akkor nem fog emiatt kevesebbet kapni? Vagy melyik időszak számít bele a GYED kiszámításába?

2015. febr. 5. 14:29
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Nem befolyásolja, mert nem a táppénzből számítják, hanem az alapbérből.
2015. febr. 5. 14:35
 2/8 anonim ***** válasza:
A táppénzes időszakot nem veszik figyelembe a juttatások összegének kiszámításakor.
2015. febr. 5. 14:56
 3/8 anonim ***** válasza:
Igen, a táppénzes időszak semleges, és az előtte lévő bérezett napjai alapján számítják ki. Úgy tudom, hogy még a műszakpótlékok is benne lesznek, nem csak az alapbére.
2015. febr. 5. 15:03
 4/8 A kérdező kommentje:
Az alapbér még mindig semmi. A GYED kalkulátorban a bruttó bért kérdezték a kiszámításhoz, és az nekünk jóval több, mint az alapbér bruttója.
2015. febr. 5. 15:17
 5/8 anonim ***** válasza:
Minden rendszeres és nem rendszeres jövedelem bele fog számítani, amiből vontak egészségbizt. járulékot. De itt vannak mindenféle számítások, a bérszámfejtőknek van rá külön programjuk, szóval csak saccolni lehet, illetve azt meg tudod tippelni, hogy a maximumot eléred-e a GYED-nél, felette már mindegy, mennyi a bruttód. A CSED-nél számít, ha magas a bruttó, annak nincs maximuma. A táppénz nem ront, nem javít, csak a bérezett napok számát csökkenti, de ha állandón van évek óta, akkor teljesen mindegy, mennyit van szülés előtt táppénzen.
2015. febr. 5. 15:26
 6/8 A kérdező kommentje:
Mivel idén a szakmunkás minimálbért kicsit elemelték, úgy saccolom, műszakpótlékokkal durván 140 ezer lesz a bruttóm, tehát ez még mindig nem a maximum.
2015. febr. 5. 15:34
 7/8 anonim ***** válasza:
A táppénz semmit nem befolyásol, ellátás sosem lehet ellátás alapja. De akkor mennyi a bruttó béred???? Mikortól igényled a gyedet? Ha idéntől akkor már az új szabályok lesznek érvényesek. Alapban az igénylés megelőzően visszamennek 3 hónapot és onnan nézik meg van-e 180 ill. 120 nap béred. Ha nincs max az igénylést megelőző év elejéig vagyis ha idén igényled 2014.01.01-ig mennek vissza és az addig megkeresett bruttó béredet osztják el a napok számával és ez lesz az ellátásod alapja.
2015. febr. 5. 16:03
 8/8 A kérdező kommentje:
Idén még nem láttam bérpapírt, szóval nem tudom, most mennyi, amikor 118 ezer volt a bruttóm, akkor műszakpótlékkal kerestem bruttó 136 ezer körül átlagban. Azért gondolom, hogy 122 ezres alappal már 140 körül leszek átlagban. Mire esetleg elmegyek táppénzre szülés előtt, addigra már az lenne a mérvadó.
2015. febr. 5. 16:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!