Jogosult vagyok e a gyedre?
Figyelt kérdés
Most 3 hónapja van munkaviszonyom és szeretnék gyermeket vállalni! Az előző évben magamnak fizettem a Tb-t. A következő 9 hónap (terhesség) legalább 7-8 hónapot szeretnék dolgozni, viszont a munkáltatóm csak 3 hónapokra jelent be! (így nem folyamatos a munkaviszonyom) Kell 12 hónap folyamatos munkaviszony, vagy elég ha végig fizetve volt a TB-m?2015. jan. 11. 13:56
1/6 anonim válasza:
Ha magadnak fizetted, az nem számít bele.
2/6 anonim válasza:
Azzal, hogy magadnak fizeted a TB-t, csak a természetbeni ellátásra vagy jogosult, pénzbenire nem.
A gyedhez biztosítási jogviszony kell (pl munkaviszony, egyéni vállalkozó...).
Ha a munkáltatód megtudja, hogy terhes vagy, valószínűleg nem fog hosszabbítani.
Nem kell egybefüggőnek lennie a 365 napnak, csak szülést megelőző 2 éven belül kell meglennie összesen.
3/6 anonim válasza:
Az, hogy magadnak fizetted a TB-t, az a jogosultsági időbe nem számít bele. Nem kell folyamatosnak lennie, az is jó, ha több részletben, de megvan a szülést megelőző 2 évből a minimum 1 év munkaviszony. Plusz a szülés napján is élnie kell a munkaviszonynak. Így, hogy 3 havonta hosszabbítanak, elég gáz, mert így tuti elküldenek, ha megtudják, hogy terhes vagy. Szerintem várj a babával addig amíg határozatlan idejű munkaviszonyod lesz.
4/6 A kérdező kommentje:
A munkáltatónak van hátránya, ha én gyedet kapok?
2015. jan. 11. 21:37
5/6 anonim válasza:
Nem, de ha táppénzen vagy, akkor abba ő is fizet.
6/6 anonim válasza:
Így van, a táppénz 1/3 részét a munkáltató fizeti, plusz a tgygás illetve a gyed első fél évére járó szabikat is ki kell fizetnie. Egy olyan időszak szabadságát, mikor alapból nem is dolgoztál. Az, hogy így jelentget be a munkáltatód szerintem többek között ezért is van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!