Anya munkanélküli, apa foglalkoztatott. Milyen ellátásokat érdemes igénybe venniük?
Sziasztok!
Az anya munkanélküli, foglalkoztatást helyettesítő támogatást kap. Az apának van munkája. Azt szeretném kérdezni, hogy a gyermek megszületése után milyen ellátásokra lesznek jogosultak, illetve melyiket kinek érdemes igénybe venni.
Pl.:
1. ha TGYÁS nem jár az anyának, akkor 180 napig csak a GYES jár vagy semmi sem jár?
2. Igényelheti e az apa a GYEST, GYED-et?
3. Ha az apa igényli ezeket, akkor az anyának maga után fizetni kell e, hogy biztosított legyen? (Gondolom nem engedi meg az állam, hogy az anya otthon van, de az apa veszi fel a GYED/GYES-t.)
4. Ha az apa visszamegy dolgozni a gyerek 1 éves kora után GYED extrával, akkor már az anyának kell igényelni a GYEST? Vagy nem lehet ezeket megosztani a szülők között?
Válaszaitokat előre is köszönöm!
GYES alanyi jogon jár, tehát igen azt mindenképp kapni fog anyukád
apa a gyermek 1 éves kora után igényelheti a GYES-t GYED-et
igen ha apa igényli, akkor maga után kell anyukádnak fizetnie
nem lehet megosztani
ha valamit rosszul írtam, akkor majd valaki kijavít, de én így tudom :)
Köszönöm a válaszokat! Szóval megszületik a gyerek, anya elmegy GYES-re 169 napig, ezután apa megy GYED-re a gyerek 1 éves koráig, majd 1 éves kora után apa visszamehet dolgozni (de ekkor a GYED extra miatt kapja még egy évig a GYED-et is meg a fizetését is, nem?)És a harmadik évben anya kapja a GYES-t.
Ebben az esetben, akkor 6800 Ft-ot kell fizetnie havonta anyának (kivéve ha GYES-en van)? Csak a tb-t kell fizetnie maga után?
Igen, úgy van, ahogy írod. De, ha apa elmegy gyedre a 169. naptól, akkor anyának le kell a gyest mondania. Az apa a fizetésének a 70%-át fogja csak kapni, az anya meg semmit, max. a családi, ha az anya nevére lesz igényelve. Mivel apa nem dolgozhat a gyerek 1 éves koráig, jó fél évig kevesebb pénzből élnének, mint ha anya maradna gyesen, apa meg dolgozna tovább.
Kivéve, ha anya elmegy dolgozni, míg apa otthon vagy gyeden a gyerek 1 éves koráig.
Én úgy csinálnám, hogy a gyerek 1 éves koráig anya van gyesen, majd 1 éves korától menne apa gyedre és akkor már dolgozhat is.
Mivel: Te variációd:
Anya gyesen 168 napig, 25.650 Ft. Ez mellett családi pótlék 12 ezer, apa teljes fizetése. 169 naptól gyes megszűnne, apa csak a bruttó bérének a 70%-át kapná és a családi, ha anya nem megy el dolgozni. Vagyis a gyerek 5 és fél hónapos korától 1 éves koráig nem lenne gyes és apa fizetésének a jó 30%-a iányozna. Megéri? Tehát ebben az esetben anyának dolgoznia kellene, mert jövedelemkiesés lesz fél évig.
Ha anya nem lesz gyesen és nem fog dolgozni sem, akkor plusz havi 6800 Ft TB-t is kell fizetni a kevesebb bevételből.
Mert a gyed extra mit takar összegben?
Úgy tudtam a gyed extra egy fogalom, mely magába foglal több kedvezményt a kisgyerekes családoknak.
Itt ebben az esetben azt, hogy a gyerek 1 éves kora után az ha apa van gyeden, akkor dolgozhat a gyed mellett. Ő azt a részét használja ki a gyed extrában, mikor gyed mellett lehet dolgozni, hiszen tavaly még nem lehetett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!