Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Milyen juttatást kapok, ha...

Babuci23 kérdése:

Milyen juttatást kapok, ha második gyermeket szeretnék! Gyest és táppénzt is igénybe vehetem?

Figyelt kérdés

Kislányom hónap végén lesz 2 éves és szeretnénk kistesót! :) Gyest igényeltem már!

Melyik juttatásban részesülők majd?Mindegyik gyerek után igénybe vehetem ami jár/Gyes t és a táppénzt!

Nem értem ezt amit olvasok hogy vegyem ki a szabijaim,6 hónapnál ne később vállaljak gyereket!!!Akkor most mit is tegyek?

2014. okt. 27. 21:41
 1/2 anonim ***** válasza:

A lényeg, hogy 180 napnál, vagyis 6 hónapnál többet ne legyél gyesen úgy, hogy mellette nem mész vissza dolgozni, mert akkor a köv. babánál a gyed alapja a minimálbér lesz.

Ha gyes mellett elmész táppénzre is, akkor a szerződés szerinti bér lesz az alap a tgyásnál és a gyednél is!

Vagyis, megszakítod a fizetésnélküli szabit, kiveszel legalább 1 nap szabit, majd megigényled a táppénzt és mellette lehetsz gyesen is újból, így jársz a legjobban.

Viszont, ha nem esel teherbe gyes alatt és már több mint fél éve vagy gyesen, akkor érdemes visszamenni dolgozni, míg a fél évet el nem éred, mert ha a gyes 8 hónapjában esel teherbe, akkor már mindegy, mit csinálsz, a gyed alapja a következő babánál a minimálbér lesz.

Ha a 2. baba úgy születik, hogy a nagyra még kapod a gyest, akkor a gyes jár a nagy 3 éves koráig, a tgyás is jár a picire, vagyis mind a két ellátást kapod egyszerre!

Igazából hamarabb kellett volna elkezdeni a babaprojectet, mert ha nem esel hamar teherbe, akkor vissza kell menj dolgozni legkésőbb 4-5 hónap múlva, ha esetleg teherbe esel ne járj rosszul anyagilag.

2014. okt. 28. 09:03
 2/2 A kérdező kommentje:

Köszönöm így már azért értem!Csak azt az 1 nap szabit nem!Menjek be ha terhes leszek és kérjek egy nap szabit!Csak úgy lehet egy nap szabit gyes mellett kivenni!Nem rúgnak ki az alatt az egy nap alatt!

És akkor ha egy nap szabi után másnap táppénzre megyek jár a táppénz és a 2 éves gyerek után a gyes!

Köszi!

2014. okt. 28. 16:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!