Igényelhetek családi adókedvezményt vagy nem?
Párommal egy címen lakunk, de nem vagyunk házasok. Bejegyzett élettársak se vagyunk, csak együtt élünk. Megszületett a közös gyerekünk (mindekettőnknek ő az első), apasági és anyakönyvi kivonat megvan. Kérvényezném a cégnél a családi adókedvezményt, de valahol azt mondják, hogy csak házasok igényelhetik, valahol meg, hogy már élettársak is. Valaki tudna valami konkrét választ adni? Az lenne a legjobb ha olyan írna, aki ilyen, vagy hasonló helyzetben már igényelt. Köszönöm.
(az már csak másodlagos kérdésem lenne, hogy - visszamenőleg ha jól tudom a 90. naptól lehet - ezt hogyan és mikor lehet igényelni - mivel őszíntén szólva eddig nem néztem körbe ebben a témában, és csak most tudtam meg, hogy ilyet is lehetett volna talán - vagy nem :))
Szóval jól jönne valami friss és egyértelmű "leírás" a témában.
Anya igényelheti a terhesség alatt is és a baba megszületése után is.
Terhesség alatt apa csak akkor igényelheti ha házasok vagytok.
Szóval nálatok most bármelyikőtök igényelheti. Az eddig elmaradtat pedig az éves adóbevallásban tudod vagy te vagy a párod visszaigényelni.
Apasági után ugyan olyan szülő mint te. Így igen ha akarod te ha akarjátok ő igényli akinek van kereste vagy jár a tgyás gyed.
Utólag év végi adóbeválásban kell érvényesiteni és egy összegben kapjátok meg majd visszamenőleg.
Mivel már megszültél, így az apa is igényelheti, de te is. Nem kell házasnak lenni, csak akkor, ha apa a magzat után szeretné igénybe venni. Ha megszületett a baba, mindegy ki veszi igénybe.
A magzat után járó pénzt jövő tavasszal lehet visszaigényelni az adóbevallásban neked vagy a párodnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!