Hóközepén születendő második gyerekre fél havi ellátás fog járni?
Akkor tudod megigényelni, ha megvan a baba anyakönyvi kivonata és TAJ kártyája. Családi pótlék teljes hónapra jár, akkor is, ha a hónap utolsó napján szülsz, tehát az nem lesz részarányos. A gyes viszont attól a naptól jár, amelyik napon szülsz. Ha június 15-én, akkor júniusra 15 napra kapsz gyest. Anyasági ugye egyszer 64 ezer forint. Az anyaságit már kb. 1,5-2 hét múlva megkapod, miután beadtad az igénylést. A családi pótlék és gyes igényléstől számítva 30 naptári nap, mire megkapod, tehát egy jó hónap. Csak ugye a baba születése után kb. 10 nap a TAJ kárya és anyakönyvi kivonat, utána tudsz a MÁK-ba menni. Tehát, ha pl. jún. 15-én szülsz, akkor kb. július első napjaiban tudod az igényléseket leadni, július közepén megkapod az anyaságit, a családit és a gyest szerintem csak augusztusban kapod meg.
Én február 19-én szültem és áprilisban kaptam meg a családit és gyest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!