Ha miután otthagyom szeptemberben a melót és elmennék Aktív korúak segélyére, akkor biztosított lennék a szülést megelőző 42 napon belül is, akkor nem kaphatnék Terheságyit? Ez hülyeség?
Tehát 1. rossz verzió, te szeptember 1 hetével kilépsz a munkából, mivel ugye nem jár munkanélküli (és ha jól számoltam kb decemberre vagy kiírva) nem fog járni semmi a gyesen, családi pótlékon és az egyszeri anyaságin kívül, mert nem leszel biztosítva a szülés időpontjában
2. verzió, ha nem határozott idejű szerződésed van, akkor szeptemberben simán eljöhetsz táppénzre a szülésig (a munkáltató nem szüntetheti meg már most sem - kivéve határozott idejű szerződés lejártakor - a munkaviszonyodat, ha bejelentetted írásban, hogy terhes vagy), így mivel meglesz az éved (nem 180 nap kell hozzá, az csak jövedelem miatt számít) kaphatsz tgyást, majd gyedet, igaz majd csak 1 évig, tehát a gyerkőc kb 1,5 éves koráig leszel jogosult az ellátásokra.
3. verzió, határozott idejű a munkaviszonyod, de mondjuk az a szülés környékén jár le, szintén elmehetsz szeptembertől táppénzre a munkaszerződés végéig, és ha szerencséd van még a szülés is belefér, jár minden.
Az hogy te mióta dolgoztál senkit nem érdekel ilyen esetben :( csak az aktuális állapot számít, ha megszakadt a biztosítási időd.
Tehát a fő kérdés, pontosan mikorra vagy kiírva, milyen szerződésed van (határozott - az meddig- vagy határozatlan idejű).
második, az aktív korú sehogy nem jelent biztosítottságot... eü szolgáltatásra jogosultságot biztosít, de nem válik tőle biztosítottá, és az időtartama emiatt nem számít bele a pénzbeli ellátásokhoz szükséges biztosítási időbe.
Jó lenne pontos dátomokat írnod, mert így kb a határon vagy, hogy kapsz-e tgys-t, vagy sem... (már ha egyáltalán fennáll majd a jogviszonyod addig, amíg kell)
idézőjelben sem jelent biztosítottságot. Pláne, ha olyan tájékozatlan embernek írsz, mint a kérdező, simán félrevezető.
A biztosítottság egy féle lehet, idézőjeles nincs.
Határozatlan idejű a szerződésem.
November 17-ei héten leszek 9 hónapos.
Nem szeretnék végig dolgozni, nem is bírnék, elég keserves az éjszakázás még normál állapotban is, nem hogy majd később, már most is elég nehéz fent lenni egész éjszaka.
Hiába alszok előtte - utána többet itthon.
Érdekelne nagyon, ez a dolog, hogy "ha írásban leadom, hogy terhes vagyok nem rúghatnak ki?" -ilyen létezik? Én úgy tudom, hogy táppénz alatt is kirúghatnak már és ha nem a terhességre hivatkoznak, ha nem valami "ürüggyel" azonnali hatállyal is felmondhatnak nekem, hiába vagyok terhes. Ez nem így van?
És persze borzasztóan hálás vagyok, hogy segítetek!!!!!!
Ez a világ számomra oly ismeretlen még.
Nagyon szépen köszönöm a sok segítő választ, nagyon-nagyon kedves tőletek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!