Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Maximális GYED-et kapók, ti...

Maximális GYED-et kapók, ti 2014 januárra már az új,2014-es minimálbér alapján számolt összeget kaptátok?

Figyelt kérdés
Maximális GYED-et kapok, ami ugye a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a. Elvileg, ha a minimálbér nő, akkor a max. GYED összege is, mégis most januárra ugyanakkora összeget kaptam mint tavaly is. Nem értem, amikor tavaly év elején emelkedett a minimálbér, akkor ezt az emelést automatikusan megkaptam, most viszont nem. Mielőtt reklamálok a munkáltatómnál, gondoltam rákérdezek ti magasabb összeget kaptatok-e mint decemberben, hátha volt valamilyen jogszabálymódosítás amiről nem tudok, és most külön kérni kell a nagyobb összeget, vagy bevezették, hogy idéntől csak az új GYED-eseknek jár az emelés, vagy nem tudom... (Mielőtt valaki felhozná, az új minimálbér kétszeresének 70%-ánál is jóval magasabb a szerződés szerinti bérem 70%-a, szóval nem ezért nem kaptam többet.) Ha jól számoltam, havi 3-4000 forinttal kellene többet kapni mint tavaly.
2014. febr. 3. 12:21
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
Utolsó: most sajnos nem tudom megnézni a jogszabályt, de nem értem miért írsz gyed napi összegéről, a gyednek nem napi hanem havi összege van, 30 és 31 napos hónapban is ugyanannyi az ellátás összege. A tgyásnak van napi összege.Igyekszem szerezni hatályos jogszabályszöveget, de nekem ez amit írtál már ezért nem kerek.
2014. febr. 6. 08:05
 12/13 A kérdező kommentje:
9-10-es: közben megnéztem az Ebtv. hatályos szövegét. A 48. § (2) és (3) kimond egy általános szabályt, ami alól kivétel az (5) bek. (Alapvető jogszabályszerkesztési elv, hogy ugyanazon szakaszon belül először kerülnek kimondásra az általános szabályok, utána a kivételek, ezt a jogszabályértelmezésnél is megfelelően figyelembe kell venni, különben minden jogszabályt szinte bárhogy lehetne értelmezni.) Ez az (5) bek. a köznyelvben kedvezményszabályként említett szabályozás. Ami a kivétel a főszabály, vagyis a (2) és (3) bek. alól. Sehol nincs olyan korlátozás, hogy a kedvezményszabály alapján megállapított GYED kifizetett összege nem nőhet a minimálbér emelésével. Csak annyi a korlátozás, ami magában az (5) bek.-ben szerepel, hogy ilyenkor, ha azért nincs meg a 180 napi jövedelem, mert igénylő TGYÁS-ban, GYED-ben, táppénzben részesült az irányadó időszakban, akkor az új ellátás ALAPJA is a régi ellátás ALAPJA lesz, annál több nem lehet. De csak az ALAP nem lehet több. Az alap összege az nem egyenlő a GYED összegével! Példa: Az alap összege esetemben az előző gyereknél is és most is 282 ezer forint. Ennek 70%-a lenne a GYED összege. DE mivel szabály, hogy a MINDENKORI minimálbér kétszeresének 70%-ánál magasabb összeg ténylegesen nem lehet a GYED összege (nem az ALAP összege, hanem a tényleges GYED összege), ezért kifizetésre a MINDENKORI minimálbér kétszeresének 70%-a kerül. Egészen addig, amíg a minimálbér kétszeresének 70%-a alacsonyabb marad a tényleges alap 70%-ánál.
2014. febr. 6. 09:24
 13/13 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező! Légyszíves tovább is olvasd a jogszabály szövegét!! Az Eb. tv. 42/D § (3) bekezdése kimondja, hogy kinél lehet január 15-g emelni.

Egyébként jómagam nap nap után ezzel a jogszabállyal dolgozom, hidd el, és fogadd el, ha kedvezményszabály alapján állapították meg a gyedet, nem fogsz emelést kapni.

2014. febr. 6. 11:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!