Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » "Diplomás" GYED, vagy "sima"...

Zabmester kérdése:

"Diplomás" GYED, vagy "sima" GYED? Melyiket kaphatom majd és meddig?

Figyelt kérdés

Kicsit bonyolult lesz, de megpróbálom értelmesen leírni :)

Nyárra tervezzük a babavállalást, és érdekelne, hogy így hogyan alakul majd a GYED-em.

Szóval:

- több éve egyetemre járok (nappali, államilag finanszírozott), a jogviszonyom jelenleg is él, nyáron kapok diplomát.

- 2013. november óta dolgozom főállásban.

- ha nyáron összejön a baba, akkor elvileg valamikor 2015 tavaszán fog megszületni, azaz kb. másfél év munkaviszonyom lesz.

- plusz ha jól tudom, 180 nap még beleszámít a felsőoktatási tanulmányokból.

Így, ez alapján kaphatok majd "rendes" GYED-et, "rendes" ideig (szóval két évig), vagy csak a diplomás GYED-et?

2014. jan. 24. 18:05
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Kaphatsz rendes gyedet is.
2014. jan. 24. 19:07
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod :)
2014. jan. 24. 20:05
 3/5 anonim ***** válasza:

Kaphatsz rendes gyedet is, de a szüléskor is fent kell állnia a munkaviszonyodnak! Ahhoz, hogy a gyerek 2 éves koráig kapd a gyedet, legalább 565 biztosított nap kell. Ha ez megvan és a szülés napjától igényled a tgyást, akkor a gyerek 2 éves koráig jár a gyed, a tgyás lejárta után.

Tehát, a gyed nem 2 évig jár, hanem a gyerek 2 éves koráig.

2014. jan. 25. 10:51
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm neked is :) Persze, én is úgy értettem, hogy két éves koráig. A munkaviszonyba az is beleszámít, ha táppénzen vagyok, ugye? Mondjuk terhesen is szeretnék majd dolgozni legalább a 6-7. hónapig, de ha utána már táppénzen leszek, az is beleszámít a napokba, igaz? És akkor ehhez még hozzá jön az egyetemből beszámító 180 nap?
2014. jan. 25. 11:54
 5/5 A kérdező kommentje:
Na, csak annyi, hogy most ahogy számoltam, azt néztem, hogy ha nyáron teherbe esnék, akkor kb. 480-490 napom lenne következő tavaszra, amikor a baba megszületne. Ehhez hozzáteszik a 180 napot az egyetem miatt, vagy csak akkor, ha a minimális 365 naphoz kellene?
2014. jan. 25. 12:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!