Van e itt olyan anyuka, aki már GYES-en volt az elsővel mikor a másodikkal teherbeesett, mennyiben változott a TGYÁS, GYED az első baba után kapotthoz képest?
Ez attól függ mennyi ideje van gyes-en előtte. Ha 180 napnál többet van gyes-en akkor nem a munkabére hanem a minimálbér lesz a gyed alapja.
Táppénzt nem értem,hogy érted? Otthon van a kicsivel gyes-en akkor hogy kerülne automatikusan táppénzre.
Táppénzre akkor tudsz menni, ha jelzed a munkáltatónak, hogy visszamész dolgozni, majd kiveszed a felhalmozott szabikat, majd táppénzre mész. Persze jelezni kell a munkáltatónak, hogy terhes vagy, írásban. Ha viszont nem mész el táppénzre és csak gyesen leszel több mint 180 napot mire megszülsz, akkor a minimálbér lesz a gyed alapja, a tgyás alapja a szerződés szerinti béred lesz.
Ha táppénzre mész, akkor a tgyás és gyed alapja is a szerződés szerinti bér lesz.
Igen, az orvostól függ. Ha rendes, akkor kiír, bár ugye indok nélkül elvileg nem lehet. Engem úgy írtak ki magas vérnyomással (150/90), hogy a munkahelyemtől kellett papírt kérjek, hogy nem tudnak könnyített munkát adni, ekkor már 24 hetes voltam, addig dolgoztam a szabik lejárta után.
Ha nem vesznek táppénzre, akkor dolgozz, vagy maradj gyesen, de ne lépd túl a 180 nap gyest, ha lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!