Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Nekem jar a gyed ha munkanelku...

Szabó Héda kérdése:

Nekem jar a gyed ha munkanelkulin vagyok most regisztralva? Mevan a180napon ivel 1év 8honapott dolgoztam ne folyamatos!

Figyelt kérdés
Most december 16megszünt a jogviszonyom es munkanelkulin vagyok regisztralva e a babat novembere varom es biztositott voltam mert fizetve van a tb
2013. dec. 28. 10:56
 1/10 anonim ***** válasza:
el kell menni terhességi táppénzre, még a munkanélküli alatt, és akkor járni fog.
2013. dec. 28. 11:10
 2/10 anonim ***** válasza:

Ha novemberre Várod akkor még terhes sem vagy. Amúgy 365 nap kell a szülés előtti 2 évben.

Illetve a szülés pillanatában munkaviszonnyal kell rendelkezni, vagy munkanélküli segélyben kell részesülni, anélkül csak gyes jár.

2013. dec. 28. 11:12
 3/10 anonim ***** válasza:

Első!

Ha nincs munkahelye nem tud táppénzre menni!

2013. dec. 28. 11:14
 4/10 A kérdező kommentje:
Bocs elirtam juliusra varom a babát ès most januar 20dika utan kapom a munkanelkulit egy honapig jar utana segely jár!! De ha munkanélküliröl megyek szülni akkor az egyszeri szüli segélyt megkapom??
2013. dec. 28. 11:17
 5/10 anonim ***** válasza:

Mivel júliusban már nem leszel jogosult segélyre, ezért csak gyest fogsz kapni.

Az egyszeri anyasági támogatáshoz 4 pecsét kell, hogy terhesgondozásra jártál.

2013. dec. 28. 11:20
 6/10 A kérdező kommentje:
Akkor az jár az egyszeri szülési segely?? Plusz a gyes es a csaladi? De nem igazan vagyok tisztaba vele hogy miert nem jar a gyed ha 2évre megvan a 180napom
2013. dec. 28. 11:25
 7/10 anonim ***** válasza:
Mert 2 alatt 365 nap kell, és munkaviszonyod sem lesz szüléskor.
2013. dec. 28. 13:10
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Azt kell megértened, hogy a tgyásnak és a gyednek nemcsak a biztosított napok megléte a feltétele, hanem két feltétel EGYÜTTES fennállása esetén jár.

A tgyás akkor jár, ha a szülést megelőző 2 éven belül volt 365 nap biztosítotti időd (ebbe NEM tartozik bele a saját magad után fizetett TB) ÉS fennálló jogviszonyod van a szüléskor/igényléskor, vagy a jogviszony a szülést megelőző 42 napon belül szűnik meg. Ha brámelyik hibádzik, akkor tgyás nem jár.

Gyed akkor jár, ha a szülést megelőző 2 éven belül volt 365 nap biztosítotti időd ÉS biztosított vagy SZÜLÉSKOR ÉS IGÉNYLÉSKOR IS, vagy a jogviszonyod a tgyás ideje alatt szűnik meg. Ha bármelyik feltétel hiányzik, nem jár gyed. Mivel neked nem lesz munkád a szüléskor, így a két feltételből csak az egyiket teljesítenéd (ha megvan a 365 nap, mert a 180 édeskevés), de a másik feltételt nem. Így csak gyest fogsz kapni.

2013. dec. 28. 14:14
 9/10 anonim ***** válasza:
előzőre. ha szülés előtt megszűnik a munkaviszony, attól még jogosult gyedre, tgyásra is. asszem van egy 42 napos határ, utána kell nézni
2014. febr. 4. 19:07
 10/10 anonim ***** válasza:

Terhességi-gyermekágyi segély

(tgyás, tes, gyás, thgys, kinek hogy tetszik – itt tgyásként rövidítjük)

Ki jogosult rá?

Aki a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, ÉS

-a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, VAGY

-a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon túl (ún. passzív) táppénz, baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt szül, VAGY

-(passzív) táppénz, baleseti táppénz folyósításának megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül

A tgyásra jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani

-a biztosítás megszűnését követő (passzív) táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósításának az idejét

-közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 napot

-a rehabilitációs járadék folyósításának idejét (2008-tól)

[link]

2014. febr. 4. 19:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!